• SABANCI VAKFI “KISA FİLM YARIŞMASI” İLE MÜLTECİ KADINLARIN SORUNLARINI BEYAZ PERDEYE TAŞIYOR
Sabancı Vakfı, “insan haklarının geliştirilmesi” ve “toplumsal hayata katılımın eşit şartlarda olması” amacıyla çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle hayata geçirilen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile toplumsal sorunların sanat aracılığıyla ele alınmasının sağlanması ve sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanarak toplumsal konularda farkındalık ve bilinç oluşturulması amaçlanıyor.
Bu yılki konusu “Mülteci Kadınlar” olan yarışmanın basın toplantısı 8 Eylül Perşembe günü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yarışma konusunun mesajını oluşturan dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Reza Deghati ve yarışmanın sanat yönetmenliğini yürüten Zeynep Atakan da toplantıya katıldı.
“Mülteci kadınlar konusunda acıları paylaşmanın ötesine geçmemiz gerekiyor”
Konuşmasına Sabancı Vakfı’nın uzun yıllardır Türkiye’de toplumsal kalkınmaya ve gelişmeye katkı sağlayan çalışmaları desteklediğini belirterek başlayan Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak, çok üzerinde durduğumuz 10 yıldır çalıştığımız ve sözcülüğünü yaptığımız bir konu var. O da kız çocuklarının eğitimine en az 18 yaşına kadar devam etmesi ve erken yaşta zorla evliliklerin önlenmesi. Bu çalışmalarımızı gören sevgili Sezen Aksu bize bir hediye verdi. Sezen Aksu’nun söz ve müziğini yazdığı, Sertab Erener’in seslendirdiği ‘Kız Leyla’ şarkısı ve daha sonra çekilen klibi çok etkili oldu. Bu bize ilham verdi” dedi.
Sabancı “Mülteci kadınlar konusunda acıları paylaşmanın ötesine de geçmemiz gerekiyor… Dünyadaki mülteci nüfusunun %70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Sadece mülteci kadınların değil tüm kadınların, tehlikelerden korunması ve eşit insan haklarına sahip olması için acilen harekete geçmek gerekiyor. Kadınların yaşadıkları sorunların herkes tarafından anlaşılması için bu alanda farkındalığı sürekli artırma yolunda çalışmamız gerekiyor. Kısa Film Yarışması’nın temel hedefi de sanatçıların bu konuya dikkat çekmesini sağlamaktır. Böyle projeler çoğaldıkça, bu konular toplumun tüm kesimleri tarafından çok daha iyi anlaşılacak ve hep gündemde kalarak daha fazla çözüm yolu bulunmasına faydamız olacak. Bu alanda özellikle genç sanatçılara, onların ifade gücüne ve yaratıcılıklarına güveniyoruz.” Diyerek sözlerini bitirdi.
Güler Sabancı, yarışmanın kanaat önderi Reza Deghati’nin mesajı ile tüm sanatseverleri yarışmaya davet etti; ”Mülteci kadınlar tarihin sessiz kahramanlarıdır. Lütfen onlara ses vermek için bize katılın.”
“Mülteci olmanın yükü yine kadınların omuzlarında”
Kısa Film Yarışmasıyla ilgili detayları açıklayan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan “Toplumdaki birliğin ve huzurun var olması için öncelikle yaşadığımız sorunların ve haklarımızın farkında olmak ve elimizden geliyorsa çözümüne katkıda bulunmak gerekiyor. Bu farkındalığı yaratmak için de etkili araçlara ihtiyacımız var. Biz de sinemanın etki gücünden faydalanarak, toplumsal konulara dikkat çekmek ve çözüm yolları için harekete geçmek üzere yola çıkıyoruz… Yarışmamızda bu yıl, insanları mülteci kadınların sorunları üzerinde daha fazla düşünmeye, farkında olmaya ve elini taşın altına koymaya teşvik etmek istedik.” dedi.
Türkiye’de Suriye’den ve diğer ülkelerden gelenlerle birlikte kayıtlı 3,2 milyon mültecinin yaşadığının altını çizen Koyunsağan “Bu nüfusun üçte ikisini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Görüyoruz ki mülteci olmanın yükü de yine kadınların omuzlarında… Bu konuda yapılacak her çalışmaya, hatta en ufak katkıya dahi çok ihtiyaç var. Kısa Film Yarışması’nın mülteci sorununu görünür kılmak için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz ve yeni sanatçıların yetişmesine de vesile olmak istiyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi de; yarışmamızı uluslararası platformlara taşımak ve toplumsal sorunlarla çözümlerinin buralarda da gündem yaratmasına aracı olmak…” dedi.
Başvurular 5 Aralık’a kadar devam edecek
8 Eylül-5 Aralık 2016 tarihleri arasında başvuruların kabul edileceği Kısa Film Yarışması’na katılacak kişilerden en fazla 5 dakikada mülteci kadınlar sorununu kendilerine özgü bir bakış açısıyla anlatmaları bekleniyor. Yarışmaya katılanların eserleri, öncelikle ön jürinin değerlendirmesinden geçecek. Finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yaparak, ödüle hak kazanan 3 eseri belirleyecek.
Yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bir kişinin birden fazla eser ile başvurabileceği yarışmaya daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserler kabul edilecek. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor.
Mülteci kadınlar sorununu en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 15 bin TL, ikincisine 10 bin TL, üçüncüsüne 5 bin TL verilecek. 2017 Ocak ayında; finale kalan eserler www.kisafilmplatformu.org web sitesinden duyurulacak ve gala gecesinde ödüller sahiplerine verilecek.