Ford Otosan’ın “Bal Arıları Mühendis Oluyor” Projesi 64 ilde 8.386 kız öğrenciye ulaştı
Ford Otosan tarafından, Koç Holding’in “Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesi kapsamında, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen, “Bal Arıları Mühendis Oluyor” Projesi, 2016-2017 eğitim sezonunda 64 ilde 8.386 kız olmak üzere 14 bine yakın öğrenciye ulaşmayı başardı.
Meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek, kadınların iş ve mesleklere katılımının önemi hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla geliştirilen “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi, 2016-2017 eğitim sezonu sonunun sonlanmasıyla ikinci dönemini tamamladı. 81 ilde 8.100 kız öğrenciye ulaşmayı hedefleyen proje şimdiden 64 ilde 8.386’sı kız olmak üzere toplam 13.854 öğrenciye ulaştı.
Haydar Yenigün: “Mühendislik mesleğini tercih eden kız öğrenci oranını ve kadın mühendislerin görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz”
İş başvurularında kadın mühendis oranının düşük olması sebebiyle böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, projeyle ilgili şunları söyledi: “Bu projeyle amacımız, meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklanan önyargıları yıkmak; kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekmek. Mühendislik mesleğini tercih eden kız öğrenci oranı ve kadın mühendislerin görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz. Gururla belirtmek isterim ki, projemizde ulaşmayı hedeflediğimiz kız öğrenci sayısını şimdiden aştık. Sahada bir araya geldiğimiz öğrencilerin hevesleri ve tutkuları, bizlere ne kadar doğru bir proje başlattığımızı bir daha göstermiş oldu. Projemizin ikinci dönemini çok güzel sonuçlarla kapatmış bulunuyoruz, 2017-2018 eğitim sezonuyla birlikte geri kalan şehirlerimizi aynı heyecanla dolaşmaya devam edeceğiz.”
Ford Otosan projenin sonunda staj imkanı sunacak
Koç Topluluğu’nun yürüttüğü “Ülkem İçin” adlı sosyal sorumluluk projesinin, 2015-2017 teması olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği işbirliğiyle başlatılan “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesiyle 81 ilde eğitim gören kız öğrenciler mühendis olma yolunda teşvik ediliyor. Okulların tatil olmasıyla mola veren proje, yaz tatilinin ardından 17 ili daha ziyaret ederek, Türkiye’nin her ilini ziyaret etmiş olacak. 24 ay sürecek projenin saha uygulaması; Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Toplumsal Cinsiyet uzmanları, Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık uzmanları ve Ford Otosan gönüllü mühendisleri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ford bayileri destekleriyle gerçekleştiriliyor. Meslek seçimi hakkında farkındalık yaratarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler veriliyor. Ford Otosan mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere ve ailelerine aktarıyor.
Her ilin Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ford bayilerinin destekleriyle yürütülen projeyle; 81 ilde en az 81 lisede, 8.100 kız ve 8.100 erkek lise öğrencisi, velileri ve öğretmenlerine ulaşılması hedefleniyor. İki yıl boyunca farkındalık eğitimleriyle sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğinin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı da yürütülecek. Ford Otosan, proje kapsamındaki okullarda eğitimini tamamlayarak üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere staj imkanı sunacak.