Kadir Fırat Uyanık – Robotik Girişimi Kurucusu

buneis.com

Ben Kadir Fırat Uyanık, girişimciyim.

Benim şu an içinde yer aldığım girişimde üstüme düşen görevler aslında hemen hemen her şey diyebilirim. Gerek takımın yeterince büyük olmayışından dolayı gerekse problemin diverse skiller gerektirmesinden dolayı bir çok şeyle uğraşır halde buluyorsunuz kendiniz. Ben kendi adıma kod yazmaktan iş görüşmesi yapmaktan insanlarla beraber iş alımlarından kaynak arayışına kadar planlamadan uygulamaya kadar bir çok yerde kendimi aktif halde buluyorum açıkçası.


En keyifli tarafı, şu an uğraştığımız işin aslında hayatımızın her yerinde olan bir problem olması ve buna rağmen sahip olduğumuz bizim uygulama şeklimizi içeren çözümlerin yer almayışı, bu probleme yönelik, bu beni cezbediyor dokunulmamış bakir bir alan olarak görüyorum ve bu yüzden merak uyandırıyor ve üzerine gitmek istiyorum.

En zor yanı kendinizi bir çok sahada koşar halde buluyorsunuz. Bir çok alanda aktif olarak rol almanız gerekiyor bu anlamda biraz parçalanıyorsunuz ve yaptığımız iş şu anda bizim hani bir kitabı veya rule of thumb derler şu yöntemleri uygularsanız bu problemi çözebilirsiniz bu tarz instruction ’lar olmadığından dolayı bir anlamda keşif süreci çok uzun sürebiliyor. Kendinizi böyle bir, koca bir okyanusun içerisinde debeleniyor halde bulabiliyorsunuz bu çokça başıma geliyor. İşi böyle bir sistematik operasyon planına dökmek çok zor oluyor benim en çok zorlandığım kısım burası.

Ben Elektrik Elektronik mühendisliği mezunuyum ODTÜ’den aynı üniversitede mekatronik yan dalı yaptım. Şu anda gene Elektrik Elektronik mühendisliği bölümünde ve bilişsel bilimler bölümlerinde yüksek lisans yapıyorum.

Valla bana sorarsanız benim yaptığım işi eğitim almamış birisi de yapabilir. Bu tamamen, bana sorarsanız öğrenmeye ne kadar açık olmakla alakalı bir şey, ne kadar kendinizi geliştirmek istiyorsunuz ne kadar yeni şeyler denemeye açıksınız ne kadar cesursunuz ne kadar risk alabiliyorsunuz bence bununla alakalı. Ve bunlar bence insani yetenekler hani ben girişimciliğe başladığımdan beri daha çok, hayatı daha çok öğrendiğimi farkın vardım ve burada öğrendiğim şeylerin hiç birisini ben okul hayatım sırasında öğrenemediğimi fark ettim bu anlamda bence formal bir eğitim çok da olması gerekli değil bu birazcık kafayı kırıp, risk alıp, cesurca bir şeye girişmekle alakalı bir şey bence girişimcinin tanımı da aslında böyle bir şey.

Sakin olabilmeyi çok isterdim, Keşke daha sakin bir insan olsam, keşke bir şeyleri aceleye getirmek veya bir şeyleri böyle bir Miles Stoneslar veya daha doğrusu şöyle söyleyeyim bir şeyi kazanmak adına bir şeyi yapmamayı, yapmanın gerekli olmadığını bilmek isterdim. İlla bir şey kazanmanız bir şey başarmanız gerekli değil siz zaten sevdiğiniz bir şeyi yapıyorsanız, istediğiniz bir şeyi yapıyorsanız başarı, kazanç vesaire hepsi zaten yolda toplayarak devam ediyorsunuz yolunuza dolayısıyla biraz daha sakin, biraz daha sadece yaptığı işe odaklanabilen bir insan olmayı isterdim. Şartlardan daha az etkilenebilmeyi isterdim. Buna bağlı bir yaşam tecrübesi sahibi olmak isterdim her şeyin en başında.

Valla ben yaptığım şeyi de bir yere koyamadığım için hani şunu yapıyorum diyemediğimden dolayı aslında bu benle alakalı bir şey ben bunu yapmıyor olsaydım gene buna benzer bir hayat yaşıyor olurdum başka bir problemle uğraşıyor olurdum. Belki kendimi birazcık daha problem solver gibi görüyor olabilirim. Çok sevdiğim değer verdiğim bir arkadaşım bana şey derdi, sende ‘Süpermen sendromu’ var derdi. Dolayısıyla bir derdim yoksa bir dert bulup onunla uğraşmayı seven bir insanım girişimcilikte zaten dertten bayağı bir fazlaca var gene bu hayat formunu seçerdim diye düşünüyorum.


Daha fazla meslek için www.buneis.com

buneis.comKadir Fırat Uyanıkrobotik
Comments (0)
Add Comment