Yönetim Danışmanlığı nedir?
Ne iş yapıyorsunuz?
Ali Ayaz. Bir danışmanlık şirketinin kurucusuyum ve danışmanlarından biriyim. Son yıllarda işveren markası projeleri ağırlıklı olmak üzere yönetim danışmanlığı yapıyoruz. Yönetim danışmanlığı projelerinde, öncelikle şirketin mevcut durumunu anlıyoruz; neler yapılıyor, yapılanlar içeride nasıl anlaşılıyor, şirket ne yöne gidiyor, gelecekte nasıl bir vizyonu var. Sonra aradaki farkı bulup, gitmesi gereken yerle mevcut durumun arasındaki farkı bulup, gideceği yöne gitmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Şirketin bir çok verisi elimizden geçiyor; mevcut verileri yoksa o verileri biz içeride çalışmalarla elde ediyoruz ve projeyi yürütüyoruz.
Yaptığınız işin en keyifli tarafı nedir?
Yaptığım işin en keyifli tarafı farklı sektörlerden farklı firmalarla çalışmak, her projede farklı bir şirket yapısı, kültürü, durumu bulmak ve o durumlara çözümler üretmek. Aynı sektörden firmalarla çalışsak bile -ki çok tercih ettiğimiz bir şey değil, bir sektörden bir firmaya proje yaptığımızda birkaç yıl o sektörde tekrar çalışmak istemiyoruz- yapmış olsak bile her firmanın yapısı o kadar farklı ki yepyeni çözümler üretmek gerekiyor. Aynı işi yapıyormuş gibi gözüksek bile her zaman yeni işler yaptığımızı düşünüyorum; o kısmı çok keyifli geliyor.
Yaptığınız işin en zor tarafı nedir?
En zor tarafı şirketleri, organizasyonları değişime ikna etmek. Mevcut durumu tespit ettikten sonra şirketi gitmesi gereken yöne doğru çevirmemiz gerekiyor. O kısımda şirketin içinde bir takım değişiklikler yapmak gerekiyor. Bu değişikliklerin gerekliliğini çok iyi anlatmak lazım, neden olması gerektiğini; bazen rakamlarla, bazen duygusal boyutu ile çok iyi anlatmak gerekiyor. Sonra da bu değişiklikler insanlara ek yükler getirdiği için içeride dirençle karşılaşabiliyorsunuz, her seviyeden dirençle karşılaşabiliyorsunuz. İnsanları ikna etmek ve bu değişimleri sağlamak gerekiyor; en zor kısmı genelde bu kısmı oluyor.
Eğitiminiz nedir?
Çok hareketli bir eğitim yaşamım oldu. Öncelikle teknik lise bitirdim, onun üzerine Uludağ Üniversitesi İngilizce bölümünü bitirdim ama İngilizce bölümünde okurken bölüm dışında dersler de aldım sosyoloji, psikoloji gibi. Daha sonra yurtdışında European School of Economics’de pazarlama ve marka yönetimi ağırlıklı MBA tamamladım.
Farklı eğitim almış birisi de sizin yaptığınız işi yapabilir mi?
Kesinlikle yapabilir ama kendini çok çeşitli projelerde geliştirmiş olması bu işi yapabilmesinde faydalı olacaktır. Ben profesyonel yaşamımda 50’ye yakın ülkede farklı projelerde yer aldım, bunların hepsi bana farklı bakış açıları kattı. Söylediğim gibi farklı bir eğitimden gelen birisi yapabilir ama kendini çok çeşitlendimiş olması gerekir.
Yolun başında olsanız kendinize hangi üç tavsiyeyi verirsiniz?
Daha erken yaşlarda gelişime daha çok açık olmayı isterdim. Yapmak istediğim her şeyi yapabileceğime -şu an inanıyorum ama- daha önceden inanırdım o içimden gelen güce. Üçüncü olarak da üniversitedeyken daha aktif olmayı isterdim.
Bu işi yapmıyor olsanız hangi işi yapmak isterdiniz?
Şu an zaten en sevdiğim işi yapıyorum diyebilirim. Kafa yormayı çok seviyorum, yeni şeyler öğrenmeyi, kendimi geliştirmeyi ve öğrendiğim bilgiyi paylaşmayı; yine böyle bir şey yapardım kesinlikle.
www.buneis.com izniyle yayınlanmıştır. Videonun orijinalini linkte bulabilirsiniz.