Üniversite mezunu engelliler vasıflarının altında işlerde istihdama zorlanıyor.
İşe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page’in organizasyonu ile sözlü iletişimin yer almadığı sıra dışı bir iş kahvaltısında, İK’cılar, işitme engellilerle empati kurma, engellere dokunma şansı yakaladılar. Engelli bireylerin iş yaşamında karşılaşabileceği zorlukların farkındalığını yaşadılar. İletişimlerini işitme engelli eğitmenden öğrendikleri jest ve mimiklerle sağlayarak “Sessizlikte Kahvaltı” yı deneyimlediler.
Michael Page Danışmanlarından Fatih Cömert, Melisa Baykal, Gözde Aksoytürk, Denizhan Önder ve Hale Yıldız ev sahipliğindeki toplantıya, Garanti Bankası, Groupama, Metlife, Şekerbank, Borusan Holding ve Klepierre firmalarının insan kaynakları yöneticileri ile “Sessizlikte Diyalog” kurucu ortağı Hakan Elbir katıldı. Katılımcı IK’cılar bu deneyimle engelliler konusunda biraz daha aydınlanma yaşadıklarını ifade ettiler. Yaşadıkları bu deneyimin ardından sektörle ilgili paylaşımlarda da bulunan İK’cıların engelli istihdamı konusundaki görüşleri;” yıllar içinde şirketlerde engelli çalışan istihdamı konusunda olumlu yönde bakış açısı değişiyor. Bununla birlikte üniversite mezunu engelliler, çoğunlukla eğitimlerinin çok daha altındaki işlerde istihdam edilmek isteniyor. Ancak bu çemberi kıran şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor.” şeklindeki ifadelerle ortak paydada buluştu. Ayrıca şirketlerinin engelli istihdamı politikaları üzerine yürüttükleri çalışmaları ve projeleri paylaşırken, öncelikle çalışan ve işveren arasındaki engellerin yıkılması gerektiğine dikkat çektiler.
Karşılıklı duvarların yıkılması ile konuya zorunlu engelli kotasını doldurmak için değil birey olarak şirkete değer katacak elemanların önemini vurguladılar. İK yöneticileri, önyargı duvarının yıkılması konusunda hemfikir olduklarını dile getirirken sorunun kaynağının aslında engellere bakış açısında kaynaklandığı ifade edildi. Türkiye’de engellilere yönelik yaygın eğitim sistemi yeterli olmamakla birlikte, işe alımlarda engelli kişiden yabancı dil, muhasebe gibi yetkinlikler de beklenebiliyor. Bu durumda işveren firmalara da sorumluluklar düşüyor. Uygun çalışma ortamının sağlanmasıyla iş ve çalışan arasındaki engeller ortadan kalkarak verimli sonuçlar elde edilebiliyor.
Michael Page yöneticileri sosyal sorumluluk bilinci odaklı bu tür etkinlikleri, şirketlerin insan kaynakları yöneticilerinin katılımıyla belirli periyotlarla düzenlemeye özen gösterdiklerini vurguladılar. Üç yıldır engellilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri sürdürmekte olan şirket, engelli istihdamı ile ilgili pilot çalışmalar geliştiriyor. Uluslararası Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog deneyimsel sergilerinin Türkiye kurucu ortağı Hakan Elbir, Michael Page’in sosyal girişim projelerinin sürdürülebilirliği ve engelli çalışanların desteklenmesi konusunda rol modeli olduğunu ifade etti.