Türkiye’nin “En Gözde Şirketler”i belli oldu
Türkiye’nin en çok çalışılmak istenen firmalarının belirlendiği “En Gözde Şirketler” araştırması sonuçlandı. Alanında Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı çalışması unvanını taşıyan araştırmada, 121 üniversiteden 91.342 öğrenci ve iş yaşamının ilk beş yılındaki 39.533 genç profesyonel, üç farklı kategoride Türkiye’nin en iyi işveren markalarını seçti. Türkiye’nin En Gözde Şirketlerine ödülleri, 11.Employer Brand Summit’te düzenlenen törenle verildi.
130 bini aşkın katılımcı, 300 şirket, 74 soru
Realta Danışmanlık tarafından bu yıl 16.’sı düzenlenen araştırmada 130.875 katılımcının oylarıyla Türkiye’nin “En Gözde Şirketler”i belirlendi. Şirketlerin potansiyel çalışan adayları nezdindeki itibarını belirleyen “işveren markası” kriterlerindeki değişimi ve gençlerin güncel kariyer eğilimlerini ortaya koyan araştırma, “Öğrenciler-Yeni Mezunlar” ve “Genç Çalışanlar” örnekleminde interaktif olarak yürütüldü.
Aday şirketlerin üniversite öğrencileriyle yapılan fokus gruplarda belirlendiği En Gözde Şirketler araştırmasında bu yıl 300 şirket yer aldı. Türkiye genelindeki 121 üniversite ile birlikte online olarak yürütülen araştırmada katılımcılara çeşitli başlıklar altında 74 soru soruldu. Şirket içi kariyer olanaklarından öğrencilerin işletmeler hakkında bilgi edinme kaynaklarına kadar birçok konunun ölçümlendiği araştırmada, katılımcıların sorulara verdikleri yanıtlar araştırma algoritmasında puanlanarak sonuçlar ve sıralamalar ortaya çıkarıldı.
İlk üçte Unilever, Google ve Amazon
“En Gözde Şirketler” araştırmasında, “Öğrenciler-Yeni Mezunlar” ve “Genç Profesyoneller” olmak üzere her iki kategoride de en çok çalışılmak istenen şirketler listesinde ilk üç sırayı Unilever, Google ve Amazon aldı.
“En Gözde Şirketler”, “En Gözde Holdingler” ve “Sektörel” olmak üzere üç ayrı kategoride değerlendirmelerin yapıldığı araştırmada “En Gözde Holdingler” kategorisinde ilk üç sırayı ise Koç Holding, Borusan Holding ve Yıldız Holding paylaştı. Araştırmada ayrıca şirketlerin faaliyette bulundukları alanlara göre değerlendirildikleri “Sektörel” kategorisinde de bankacılıktan enerjiye 16 farklı sektörün en çok çalışılmak istenen şirketleri de belirlendi.
Gençler, bankacılıkta QNB Finansbank, Dayanıklı Tüketim’de Arçelik, Savunma Sanayi’nde Aselsan dedi.
Araştırmada katılımcıların oylarıyla sektörlerine göre Türkiye’nin en çok çalışılmak istenen şirketleri de belirlendi. Şirketlerin kurumsal kültürü, maaş ve sosyal haklar, kurum içi kariyer imkânları gibi farklı parametrelerle değerlendirildikleri kategoride gençler; Bankacılıkta QNB Finansbank, Dayanıklı Tüketim/Elektronik sektöründe Arçelik, Otomotivde Mercedes Benz Türk, Perakende sektöründe Boyner, Savunma Sanayinde Aselsan, Endüstriyel Teknolojide Bosch ve Enerji sektöründe Enerjisa Üretim’i listenin en başına yerleştirdiler. Araştırmada Bilgi Teknolojileri’nde Google, Denetim sektöründe Deloitte, e-Ticarette Amazon, Hızlı Tüketim’de Unilever, İlaç sektöründe Abdi İbrahim, Telekom sektöründe Turkcell, Sigortacılıkta AgeSA Hayat Emeklilik ve Rafineri sektöründe Tüpraş, gençlerin en çok çalışılmak istenen şirketler tercihinde ilk sırada yer alılar.
“Maaş ve yan haklar yükselişte”
Araştırmaya ilişkin bilgi veren Realta Danışmanlık CEO’su ve En Gözde Şirketler Araştırma Direktörü Ali Ayaz, işveren markası kavramının gelişimiyle birlikte şirketlerin nitelikli ve yetenekli iş gücünü çekebilmek için önemli bir bütçe ayırdıklarını, yaptıkları çalışma ile gençlerin kariyer tercihlerindeki değişimleri gözlemlerken kurumlara da İK politikalarını oluşturmada bir yol haritası sunduklarını kaydetti.
Araştırmada, gençlerin maaş ve yan haklarla ilgili önceliklerinin önceki yıllara oranla biraz daha önem kazandığını gördüklerini belirten Ayaz, ancak adayların tercihlerinde sadece iyi maaş imkânları sağlayan şirketlerle sınırlı kalmadıklarını, daha geniş bir kariyer deneyimi arayışında olduklarını vurguladı. Ayaz, “Gençlerin, yenilikçi, esnek, iş/özel yaşam dengesine saygı gösteren, profesyonel ve kişisel gelişime katkı sunan şirketlere yöneldiklerini açıkça görüyoruz. Gençlerin kariyer beklentileri, işveren markalarının gelecekteki başarısı için kritik öneme sahip. İşverenler, gençlerin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayarak, onların beklentilerine yanıt veren ve ilgi çekici çalışma ortamları sunan stratejiler geliştirmeli” ifadelerini kullandı. Yaptıkları araştırmanın şirketler için giderek daha karmaşık hale gelen genç yetenekleri çekme ve elde tutma konusunda güncel ve güvenilir veriler sunduğunu belirten Ali Ayaz, işverenlerin gençlerin beklentilerini dikkate alarak, işveren markası stratejilerini sürekli olarak güncellemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
‘Deneyime yatırım yapan şirketler avantajlı’
En Gözde Şirketler araştırması partnerlerinden 3İK Marka İletişim Ajansı Başkanı Alper Çakıroğlu, günümüzde çalışan beklentilerinin farklılaştığını, önceliklerin değiştiğini belirterek bu dönüşümlere yanıt veren bir şirket kültürünün yaratılmasının işveren markası ile mümkün olacağını söyledi. Başarılı işveren markası yaratmada çalışan deneyiminin en kritik konulardan biri olduğuna dikkat çeken Çakıroğlu, “En Gözde Şirketler araştırmamızda da gördük ki şirketin kurumsal kültürü, çalışanlarına yaşattığı ya da vadettiği deneyimler, insana, kültüre, topluma ve dünyaya sağladığı faydalar gibi konular özellikle yeni kuşağın tercih kriterlerinin başında geliyor. Genç çalışanlar ve çalışan adayları, sadece sayılarla, hedeflerle ilgilenen yöneticileri değil, sosyal ve insani konuları önemseyen yöneticileri de görmek istiyorlar. İşveren markası stratejilerini daha çok deneyim, insan ve kültüre daha çok yatırım üzerine kuran şirketlerin, genç yetenekleri kazanma ve elde tutmada daha avantajlı olduklarını söyleyebilirim” değerlendirmesini yaptı.
Detaylı bilgi için: www.engozdesirketler.com