Senem Özçalışan Korkmaz. Hayat dışı branşında bir sigorta şirketinde aktüer olarak çalışıyorum; sağlık sigortaları fiyatlamasından sorumluyum. Özetle bahsedecek olursak: bireysel sağlık sigortaları veya kurumsal sağlık sigortaları ile ilgileniyoruz ve bunu yaparken de geçmiş verileri analiz ederek ve gelecekle ilgili varsayımlarımızı da işin içine katarak uygun modeller oluşturuyoruz. Ve bu modeller sonucunda karşınızdaki bireysel ya da kurumsal müşteriye uygun primleri hesaplıyoruz.
Bu işin benim için en keyifli tarafı temelde matematikle alakalı olması. Çünkü matematikle ilgilenmeyi, analiz etmeyi, yorumlamayı, veriler arasındaki bağlantıları kurmayı seviyorum. Bu yüzden benim için en keyifli tarafı bu.
Aslında işin en zor tarafı yine temelde matematikle alakalı olması. Çünkü işimizin doğası gereği bir çok değişkeni yorumlamanız, bir çok model kurgulamanız ve nihai olarak o anki ekonomik şartlara ve pazarın ihtiyacına göre en uygun olanı seçip hazır hale getirmeniz gerekiyor. Bunun işin zor yanlarından biri olduğunu düşünüyorum.
Boğaziçi Üniversitesi matematik öğretmenliği mezunuyum. Bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra bu meslek hayatına geçtim.
Evet yapabilir, ben bunun örneklerinden biriyim diye düşünüyorum. Ama sayısal temelli bir bölümden mezun olmuş olması, analitik düşünme gücünün, analiz etme yeteneğinin gelişmiş olması kişiye bu alanda kolaylık sağlayacaktır.
Bugün yolun başında olsam kendime vereceğim ilk 3 tavsiyeden ilki şu olurdu: İngilizcenin yanısıra başka bir dil daha öğrenmeye geliştirmeye çalış derdim. İkinci olarak, bir çok farklı disiplinden mümkün olduğunca fazla şey oku derdim. Ve son olarak da, aslında bunu yaptığımı düşünüyorum ama oraya dönsem yine kendime önereceğim şey kendine zaman tanı ve kendini tanı olurdu. Neden bunları öneriyorum, ilk ikisini söyleme sebebim şu artık global bir dünyada yaşıyoruz ve piyasa sizden olan biteni anında farketmenizi, anlayıp yorumlamanızı ve buna uygun aksiyon almanızı bekliyor. Eğer ingilizceniz ile ilgili sıkıntı varsa ya da farklı disiplinler ile ilgili şeyler okuyarak kendinizi geliştirmediyseniz bunu yapmanız çok kolay olmayacaktır.
Bugün bu işi yapmıyor olsaydım açıkçası ne iş yapardım çok net bir cevabım yok buna, çünkü ben bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra bu işi seçtim. Dolayısıyla kendime uygun olan mesleği bulduğumu düşünüyorum, şu an yaptığım işten keyif alıyorum. Ama yine de bu işi yapmıyor olsaydım ne iş yapıyor olurdum, yine matematiksel yönümü kullanabileceğim, analiz etmemi gerektiren, kendi yorumumu katmam gereken bir alanda çalışıyor olurdum.
Meslekler kılavuzu daha fazlası www.buneis.com