Kariyer sitelerinde filtreleme

1,931

Merhaba,

İş aramak, zor ve bir o kadar stresli bir süreçtir. Maddi, Psikolojik, imaj açılarından iş arama süreci uzadıkça motivasyon düşer. HR Picks olarak bu zor süreçte motivasyonunuzu kaybetmemeniz ve istediğiniz işe kabul edilmeniz için makale hazırladık. Umarız makalemiz sizin için faydalı olur.

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

İş aramak yıllardır kendinize yaptığınız yatırımların (eğitim, deneyim, yabancı dil, networking, genel kültür vb.) geri dönüşünü alacağınız bir süreçtir. Konuyu basitleştirecek olursak; iş arama sürecinde bir özgeçmiş oluşturursunuz. Daha sonra açık pozisyonları incelersiniz. Kendinize uygun gördüğünüz ilana başvuruda bulunursunuz. Daha sonra mülakat aşamasına geçilir.

Ben, bugün kariyer sitelerinde özgeçmiş hazırlama ve iş başvurusunda bulunma sürecinde dikkat edilmesi gereken filtreleme kısmından bahsetmek istiyorum. Aşağıda okuyacaklarınız detay bir konudur fakat çok önemlidir. Çünkü hatalı veya yanlış kategorize edilmiş bir özgeçmiş sebebiyle işverenler başvurunuzu göremeyebilir. Sonucunda ise mülakatlara davet alamazsınız. Zaman ilerledikçe daha sonra görüşme yapabildiğiniz İnsan Kaynakları Yetkilisinin “neden uzun zamandır iş arama süreci içerisindesiniz” yorumuna maruz kalabilirsiniz. Mülakatınız olumlu sonuçlanırsa; ücret pazarlığı aşamasında İK Yetkilisi bu doneyi mutlaka kullanacaktır.   Özgeçmiş hazırlamak uzun, zahmetli ve bir o kadar dikkat gerektiren bir süreçtir.

Burada bir ayrım yapmak istiyorum. Bir aday olarak iki tane özgeçmiş formatınız bulunmaktadır;

  1. PDF veya Word formatında hazırlanmış bir özgeçmiş (Ben buna klasik özgeçmiş diyorum)
  2. Kariyer sitelerinin hazır şablonlarını kullanarak yarattığınız özgeçmiş

 

Klasik özgeçmiş formatında birçok makale, yayın, eğitim veya danışmanlık hizmeti bulunmaktadır. Bu yüzden kariyer sitelerinde hazır şablonlarını kullanarak hazırladığınız özgeçmişler hakkında bahsetmek istiyorum. Günümüzde zaman önemlidir. Mobil telefonlar için geliştirilen  hızlı ve basit uygulamalara alışmış bizler için hazır şablonlarda özgeçmiş doldururken dikkatimizi yoğunlaştıramıyoruz. Bu yaptığımız “küçük” hatalar mülakata davet edilmememizle sonuçlanıyor. İsterseniz konuyu detaylandıralım;

Kariyer.net, Secret CV veya Yenibiriş.com en bilinen kariyer siteleridir. İnsan Kaynakları Profesyoneli  olarak bu üç kurumun da sistemlerini kullandım. Her ne kadar birbirinden farklı olsa da kariyer sitelerindeki sistemlerin çalışma prensipleri aynıdır. O da; kurumların yayınladığı ilanları ve adayların hazırladığı özgeçmişleri kategorize edebilmektir.  Çünkü standardizasyon olmazsa işverenler uygun adayı bulamaz. İş arayanlar kendilerine uygun iş ilanlarına ulaşamaz.

İşin teknik kısmını aktararak devam etmek istiyorum.  Herhangi bir kurum ilan yayınlamadan önce çeşitli kategorileri işaretlemesi gerekmektedir.

  1. Firma sektörü (Bankacılık, Mağazacılık, Lojistik, Üretim, Sanayii …. vb)
  2. Adayın çalışacağı departman (Satış, Üretim, İnsan Kaynakları, Muhasebe, İdari İşler …. vb)
  3. Açık pozisyonun seviyesi (Üst Düzey Yönetici, Orta Düzey Yönetici, Uzman, Sorumlu, Uzman Yardımcısı… vb.)

(Kariyer Sitelerinin bilgi güvenliğini sağlamak için sadece yazı ile ilgili yardımcı olabilecek bilgiler verilmiştir)

Yazımda belirtmediğim diğer bilgiler sisteme girildikten sonra işveren, ilan metnini ekrana yazar ve ilan yayınlanır.

Konuyu aday bakımından inceleyecek olursak; Aday da kariyer sitelerinde özgeçmişini doldururken iş deneyimlerini sisteme girerken yukarıdaki bilgileri hemen hemen aynı şekilde sisteme işler.

  1. Firma sektörü (Bankacılık, Mağazacılık, Lojistik, Üretim, Sanayii …. vb)
  2. Adayın çalışacağı departman (Satış, Üretim, İnsan Kaynakları, Muhasebe, İdari İşler …. vb)
  3. Açık pozisyonun seviyesi (Üst Düzey Yönetici, Orta Düzey Yönetici, Uzman, Sorumlu, Uzman Yardımcısı… vb.)

Çünkü bir kurum bir açık bir pozisyonda ilan yayınladıktan sonra yüzlerce başvuru almaktadır. Basit bir hesap yapacak olursak; kariyer sitesinde ilan yayınlayan bir kurum 200 başvuru aldığını düşünelim  kurumun insan kaynakları yetkilisi her bir özgeçmişe incelemek için ortalama 2 dakika ayırdığını düşünelim.

200 X 2 = 400 dakika yapmaktadır.

Saate çevirecek olursak ortalama 6,5 saat sürmektedir.

Rakam bu kadar yüksek olunca insan kaynakları yetkilileri aday başvurularını filtrelemektedir. Filtreleme işlemi adayların başvurularını belirli kategorilere ayırarak kategoriler içerisinde seçim yapmaktır. Filtreleme; adrese, yaşa, eğitim durumuna, cinsiyete, deneyim süresine, deneyimlerinizin hangi sektörde olduğuna, deneyimlerinizin hangi departmanda olduğuna… vb yapılmaktadır. Bu sayede insan kaynakları yetkilisi,  zamandan tasarruf edilmektedir. Yukarıda bahsettiğim hem aday hem de işveren açısından ilan verme ve özgeçmiş oluşturma süreçlerinin birbirine benzemesi bir tesadüf değildir. İK Yetkilisi sistemden filtreleme yaptığında sistem girilen kriterlere göre uygun adayları listeliyor. Çoğu adayın yanlış, eksik veya önemsemediği bu konu yüzünden yetenekli veya deneyimli adaylar daha insan kaynakları yetkili görmeden elenmektedir. Çoğu iş başvurusunu kariyer sitelerinden yaptığımız düşünülecek olursa; kariyer sitelerinde özgeçmiş hazırlamak istediğiniz işe girmenizde önemli bir konudur. Kariyer sitelerinde ilan hazırlarken dikkat edilecek konulara değinecek olursak;

  1. Kariyer sitelerinde özgeçmişi mutlaka bilgisayar başında hazırlayın. Mobil uygulamalarda özgeçmiş hazırlamak hem zahmetli hem de hata yapma olasılığı çok daha fazladır.
  2. Açık adresinizi yazın
  3. Adresi yazı ile yazarken sonuna il ve ilçeyi sistemden otomatik olarak doğru işaretleyin. Burayı bir örnekle açıklamak istiyorum ; Diyelim ki adresimiz ABC mahallesi xyz Caddesi plk sok. No:1 Bakırköy/İstanbul. İl ve ilçeyi seçimine dikkat etmediğimizde, sabırsız davranıp next next yaptığımızda adres genellikle şu formata dönüşüyor;  ABC mahallesi xyz Caddesi plk sok. No:1 Bakırköy/İstanbul Aladağ/Adana oluyor. (Adana Aladağ Türkiye’deki İlk il ve ilçedir) İnsan Kaynakları yetkilisi sadece İstanbul’dan yapılan başvuruları filtrelediğinde sizin başvurunuz otomatikman eleniyor. Çünkü yaptığınız yanlış seçimden dolayı sistem sizi farklı bir ilde oturuyor şeklinde algılıyor
  4. Telefon numaralarınız tam ve güncel olmalıdır. Hangi kariyer sitesini kullanıyor olursanız olun özgeçmişinizi en fazla 6 aylık periyotlarda bir güncellemeyi unutmayın. Değişik nedenlerden ötürü telefon numaranızı değiştirdiğinizde mutlaka özgeçmişinizde de belirtin.
  5. Askerlik durumunuz güncel olsun. Bazı adaylar vatani görevlerini yaptıktan sonra kariyer sitelerinde askerlik durumunu yapıldı olarak işaretlemiyor. İK Yetkilisi Askerliğini tamamlamış adayları filtrelediğinde ise otomatikman sistem sisiz eliyor
  6. İş/staj deneyimlerinizi işlerken daha önce çalıştığınız kurum/kurumların sektörle seçimlerini doğru gerçekleştirin Örneğin siz Lojistik sektöründe çalışan bir Muhasebe uzmanısınız. Kariyer sitesinde Lojistik Sektöründe faaliyet gösteren kurumun Muhasebe Uzmanı ilanını başvuruda bulundunuz. Daha önce çalıştığınız kurumun sektörünü doğru işaretlemediğinizde İK yetkili Lojistik sektör deneyimli adayları filtrelediğinde elenmiş oluyorsunuz.
  7. Durum çalıştığınız departman içinde aynıdır. Çalıştığınız departmanı ve pozisyonu doğru işaretlemediğinizde kurum filtreleme yaptığında otomatikman eleniyorsunuz.

Burada “firmalar neden filtreleme yapıyor” diye sorabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi bir ilan yayınladığımızda yüzlerce başvuru yapılıyor. Abartmadan belirtmek isterim ki; yapılan bu yüzlerce başvurunun %80’ni alakasız başvurular oluyor. Bu sebeple İnsan Kaynakları olarak filtreleme işlemini hemen her ilanda kullanıyoruz. Etkili bir özgeçmiş hazırlamak önemli bir konudur. Hazırladığınız özgeçmişinizi işveren ile buluşturmak daha da önemli konudur. İş arama sürecinizde başarılar dilerim.

Emre İnanç Karakaş İnsan Kaynakları Profesyoneli

 

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.