“İşveren Markasıyla Fark Yaratanlar” Türkiye’nin Gözde 100 Şirketinden Stratejik İpuçları: PFIZER

140

İnsan kaynakları alanında her geçen gün artan rekabet, işveren markası ve kurum imajının stratejik bir avantaj haline gelmesine neden olmuştur. Bu bağlamda, Realta Danışmanlık tarafından her yıl düzenlenen ve Türkiye’deki işveren itibarını değerlendiren engozdesirketler.com anketi, sektör profesyonelleri için önemli bir referans noktası olma özelliği taşıyor. Bu anket sadece çalışanların gözündeki itibarı değil, aynı zamanda iş dünyasında saygınlık ve güven oluşturan kriterleri de dikkate alarak, en beğenilen 100 şirketi sıralıyor.

Bu yılın en iyi 100 şirketi arasında yer alan firmalarla gerçekleştirdiğimiz röportaj serisinde; işveren markası yönetimi, çalışan bağlılığı, yetenek çekme stratejileri ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gibi kritik konulara konulara değindik. Bu röportajlar sadece şirketlerin başarılarını değil, aynı zamanda bu başarıların arkasındaki stratejik yaklaşımları da ortaya koyacak. Her bir röportaj, insan kaynakları profesyonellerine sektörün en başarılı oyuncularının nasıl bir yol izlediğini, hangi uygulamaların öne çıktığını ve gelecek trendlerin neler olabileceğini görme imkanı sunacak.

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

Realta Danışmanlık tarafından yürütülen engozdesirketler.com anketinde yer alan firmalar işe alım, yetenek yönetimi ve çalışan memnuniyeti gibi konulara öncülük ederek diğer şirketlere de ilham kaynağı olacaklar. Bu röportajlar sayesinde iş dünyasındaki en iyi uygulamalara dair önemli ipuçlarını keşfedecek, kendi kurumunuzda uygulayabileceğiniz stratejiler hakkında değerli fikirler edineceksiniz. İşveren markası ve çalışan deneyimi konularında fark yaratmak isteyen tüm insan kaynakları profesyonelleri için bu röportajlar, kaçırılmaması gereken bir bilgi kaynağı olacak.

Türkiye ve MERA Bölgesi Çalışan Deneyimi Kıdemli Direktörü Seda Tamur Oğralı’dan Pfizer’ı dinleyelim…

2008’DEN BUGÜNE PFIZER YOLCULUĞU

Kısaca kendinizi ve şirketteki rolünüzü tanıtabilir misiniz?
2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldum. 2004 yılında University of Texas’ta kamu yönetimi ve gazetecilik dallarında yüksek lisansımı tamamladım. 2008 yılında Pfizer’e İnsan Kaynakları İş Ortağı olarak katıldıktan sonra PGS, Satış & Pazarlama takımları ve Kurumsal Strateji & İş Geliştirme bölümlerinden sorumlu olarak çalıştım. 2011 yılında mevcut sorumluluklarıma ek olarak Türkiye işe alım liderliğini üstlendim ve Pfizer’in Global İşe Alım Takımı’nın üyesi oldum. 2012’den 2015’e kadar Türkiye eğitim takımında Kıdemli Eğitim ve Gelişim Uzmanı olarak çalıştım ve bu kapsamda, yönetici ve çalışan seviyesindeki eğitim programlarının tasarımı, uygulanması ve takibinde sorumluluk üstlendim. Bu görevim sırasında ayrıca bir dönem Orta Avrupa Bölgesi Eğitim Takım Lideri olarak görev yaptım. Eylül 2014 – Ocak 2015 arasında geçici olarak Kurumsal Eğitim ve Gelişim Müdürü olarak görev aldıktan sonra Nisan 2015’te Kurumsal İletişim Müdürü oldum. 2015-2017 yılları arasında Kurumsal İletişim ve Sağlık Politikaları Müdürü olarak görev yaptıktan sonra 2017 yılında İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü olarak Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya’dan sorumlu oldum. Ocak 2020’den, Mayıs 2021’e kadar Doğu Avrupa Bölgesi Eğitim Liderliği görevini üstlendim. Mayıs 2021’den Haziran 2023’e kadar ise Pfizer Türkiye Çalışan Deneyimi Direktörü görevini sürdürdüm. Temmuz 2023’ten beri de Ortadoğu, Rusya ve Afrika (MERA) bölgesinin de sorumluluğunu üstlenerek Türkiye ve MERA Bölgesi Çalışan Deneyimi Kıdemli Direktörü olarak görev yapıyorum.

YAŞAMLARA DOKUNMAK İÇİN PFIZER’DA SINIR YOK.

Şirketinizi tercih edilen bir işveren olarak tanıtmak / iletişimini yapmak için hangi kanalları kullanıyorsunuz?
Pfizer Türkiye’de, tercih edilen bir işveren olarak kendimizi tanıtmak ve bu doğrultuda iletişim kurmak için çeşitli dijital ve sosyal medya kanallarını etkin bir şekilde kullanıyoruz. Aynı zamanda üniversite etkinliklerinde de aktif rol alıyoruz. Özellikle Pfizer Türkiye ve Pfizer Kariyer Instagram hesapları, bu amaca ulaşmada kritik bir öneme sahip. Bu hesaplar üzerinden; şirket kültürü ve çalışan deneyimleri, kariyer fırsatları, etkinlikler ve başarılar, çalışan perspektifleri gibi konulara sıkça yer veriyoruz. Aynı zamanda, Pfizer’in diğer sosyal medya hesaplarında da eş zamanlı paylaşımlar yaparak şirketimizin dinamik ve kapsayıcı çalışma ortamını vurguluyoruz.

İşe alım pazarlama çalışmalarınızda sosyal medya ve dijital platformlardan nasıl yararlanıyorsunuz?
İşe alımda ilgili pozisyonlara gelen başvuruları www.kariyer.net, www.pfizercareers.com ve www.linkedin.com üzerinden kabul ediyoruz. Belirli rollerde ilan duyurularımızı ise sosyal medya kanallarımızdan sponsorlu içeriklerimizle paylaşıyoruz. Özellikle genç yetenek ilanlarımızı, örneğin PT Universe (yarı-zamanlı çalışan) ve MT Universe (yönetici adayı) için duyurularımızı, sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ek olarak MeetUp etkinliklerimizle üniversite buluşmaları organize ederek, farklı departmanlardan Pfizerli liderlerle üniversitelileri bir araya getiriyoruz. Kariyer odaklı içerik platformu Ögrenci Kariyeri’nin düzenlediği etkinliklere katılamayan öğrenciler ise pfizer.ogrencikariyeri.com üzerinden belirli tarihe kadar etkinliklere erişim sağlayabiliyorlar.

Kampüs programlarınız var mı? İçeriklerinden bahseder misiniz?
Pfizer MeetUp, Coffee Talks gibi uygulamalarımız var. Her zaman farklı içeriklerle düzenlediğimiz Pfizer MeetUp etkinliklerimizle üniversite buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Pfizer Sirius ofisimizde farklı üniversite kulüpleriyle buluştuğumuz etkinliklerimizden biri olan Pfizer Coffee Talks da Pfizer’in çalışma dünyasını yakından tanımak isteyen üniverisiteliler ile Pfizerlileri bir araya getiriyoruz.

Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz bazı etkinlikler:
• #PfizerMeetUp etkinliğimizde Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerini ağırladık. Genç hekim adaylarıyla medikal alanda kariyer yolculuğu örneklerini ve deneyimlerimizi paylaştık.
• Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerini ağırladığımız #PfizerMeetUp etkinliğimizde ise Pfizer’deki çalışma kültürünü aktarmanın yanı sıra; Yeditepe mezunu olan eczacılarımızın katılımı ile medikal, farmakovijilans ve klinik araştırmalar gibi alanlarda kendi deneyimlerimizi paylaşma fırsatı yakaladık.
• Bahçeşehir Üniversitesi’ni ağırladığımız Pfizer Coffee Talks ve Bilkent Üniversitesi’ni ağırladığımız #PfizerMeetUp etkinlikleriyle kariyer yolculuklarına adım atacak gençlerin sorularını yanıtladık, Pfizer kültürü ve departmanları hakkında deneyimlerimizi paylaştık.
• Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde, “Eczacılıkta Kariyer Planlama” dersine konuk olarak deneyimlerimizi paylaştık.

Yürüttüğünüz başarılı bir işe alım pazarlama kampanyalarını ve sonuçlarını paylaşabilir misiniz?
Pfizer pazarlama departmanımız için Mayıs 2024’te yürüttüğümüz; öncü üniversitelerin Mühendislik ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde okuyan ikinci veya üçüncü sınıf öğrencileri için hedeflediğimiz hibrit işe alım sürecimizden bahsedebilirim. Part-time işe alım sürecimizi daha önceki yıllardan farklı olarak bu sene toplu bir şekilde yaptık. Bir zaman planı dahilinde başvuru, test ve video mülakat süreçlerinden sonra Part-Time adaylarımızı ofise davet ederek ve bir tam gün kendilerini ofisimizde ağırlayarak kendilerine Pfizer’i ve Pfizerli çalışanları tanıma imkanı verdik. Ardından sürecin son aşaması olarak mülakatlarımızı gerçekleştirdik. Tüm bu süreci Pfizer Kariyer sosyal medya hesaplarımızdan duyurarak yönettik.

İşe alım pazarlama mesajlarınızı farklı hedef kitlelere nasıl uyarlıyorsunuz?                                        Yetenek stratejimiz role değil şirkete yetenek kazandırmak ve yetenekleri farklı deneyimlerle geliştirerek kariyerlerini büyütmek ve genişletmek. O nedenle yetenek stratejimiz kariyerlerinin başındaki adaylarımız ve deneyimli çalışanlarımız için değişiklik gösteriyor.

Pfizer olarak uzun yıllardır yetenek gelişim stratejisinin bir parçası olan, yeni mezunları bünyemize kattığımız ve geleceğin liderleri olarak yetiştirdiğimiz “Universe” adında kariyer programlarımız var. Örneğin PT (Part time) Universe programıyla kişiler henüz öğrenimlerine devam ederken Pfizer’e yarı zamanlı çalışan olarak katılabiliyor. Program ile elde edilmek istenen amaç, yüksek potansiyelli adayları Pfizer’e katmak, kendilerini sürekli geliştirebilecekleri fırsatlar sunarak uzun süre Pfizer’de yolculuklarına devam etmelerini sağlamak. Ek olarak MT Universe ile yeni mezun veya az tecrübeli yetenekler geleceğin liderleri olmak için Pfizer bünyesine dahil olabiliyorlar. Tıp ve Eczacılık fakültelerinde eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri Medical Universe pozisyonlarına başvurarak henüz kariyerlerinin başında ilaç şirketinde medikal alanda neler yapabileceklerini deneyimleme fırsatı yakalıyorlar.

Pfizer Türkiye’nin Eğitim ve Gelişim departmanı bulunuyor. Pfizerliler, gelişimi destekleyen rotasyon ve eğitim programlarıyla Pfizer’in liderlerinden biri olabiliyor. Eğitim ve Gelişim Departmanı “sürekli öğrenme” prensibiyle çalışıyor. Yeni Pfizerlilerin eğitim süreci Pfizer Uyum ve Gereklilikleri’ne yönelik zorunlu eğitimler ile başlıyor, ardından rol bazlı profesyonel gelişimi destekleyecek eğitimler ile devam ediyor. Her yıl belirlenen kilit konular etrafında merkez ve saha çalışanlarına özel oluşturulan eğitim gelişim programları yayınlanıyor ve çalışanlar geliştirmek istedikleri beceri ve yetkinliklerine uygun olan eğitim programlarına katılıyorlar. Rol bazında oluşturulan eğitimlerin yanı sıra, şirket içi öğrenme platformu olan Pfizer Learning Academy, Harvard Manage Mentor, Linkedin Learning platformları da bulunuyor.

Kariyerlerinin başındaki adaylarımız için kariyer geliştirme programları, mentorluk, eğitim ve gelişim fırsatları gibi uygulamaların iletişimini yapıyorken, daha deneyimli Pfizerliler için rotasyon kültürü, liderlik, esnek ve keyifli çalışma, uluslararası kariyer fırsatları gibi uygulamaların iletişimini yaparak iş yaşam döngüsü konusunu öne çıkarıyoruz.

İşveren Markası, işe alım pazarlama stratejinizde nasıl bir rol oynuyor?
Pfizer Türkiye olarak, işveren markamızın işe alım stratejimizdeki kritik rolünü uzun yıllardır stratejik olarak geliştirdiğimiz bir alan olarak görüyoruz. “Yaşamlara dokunmak için burada sınır yok” mottosuyla, işveren markamızın süreçlerimize sağladığı pozitif etkileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

• Uluslararası kariyer fırsatları: Pfizerlilere yurtdışında kariyer, Türkiye’den yürütülen bölgesel görevler ve kısa süreli yurtdışı görevlendirme gibi olanaklar tanınıyor. Pfizer Türkiye, bölgesel pozisyonlarda çalışan 100’den fazla ve diğer ülkelerde kariyerine devam eden 60’dan fazla yeteneğiyle Pfizer’de bir ‘Lider Okulu’ olarak biliniyor.

• Lider yetiştiren kültür: Pfizer, “Pozisyona değil, Pfizer’e işe alım” yapıyor ve yüksek potansiyelli adayları bünyesine katmak ve kendilerini sürekli geliştirebilecekleri fırsatlar sunmak amacıyla Pfizerlileri geleceğin liderleri olarak yetiştiriyor. Örneğin, çalışanlarına rotasyon ile iş üzerinde öğrenme, tersine mentorluk, eğitim programları ve çevik takımlarda yer alma gibi çeşitli olanaklar tanıyor.

• Esnek ve keyifli çalışma ortamı: Pfizerlilerin esenliği için, Pflex adında, esnek izinler, esnek çalışma saatleri, esnek yaz saati uygulaması, esnek giyim ve Pfizerlilerin diledikleri yerden çalışma gibi imkanları bulunuyor.

İşveren markamızın bu stratejik odakları, işe alım süreçlerimize önemli ölçüde pozitif katkı sağlıyor ve Pfizer’de çalışmanın sunduğu avantajları net bir şekilde yansıtıyor. Bu uzun vadeli yatırımlar, işveren markamızın güçlü bir şekilde gelişmesini ve iş gücümüzün sürekli olarak nitelikli adaylarla buluşmasının önünü açıyor.

BUDDY’LERLE ORYANTASYON

İşe alım süreciniz yeni çalışanlar için sorunsuz bir geçiş nasıl sağlıyor?                                                        Her yeni çalışan için yapılandırılmış 30-60-90 günlük oryantasyon planımız mevcut. Bu sayede çalışanlar kademeli olarak görevlerine uyum sağlayabiliyor.

Ayrıca, yeni başlayan kişiye benzer görevleri yapan ve iş yerinde öğrenmelerine yardımcı olacak bir “buddy” atanarak işte öğrenme süreci destekleniyor. Pfizer’de çalışanın işlerini nasıl yapması gerektiğine dair bir kılavuz ve onboarding sürecinde tüm departmanlara dair detaylı öğrenme videoları ve içeriklerin yer aldığı bir ortak öğrenme alanı bulunuyor. Son olarak, çalışanların gelişimini desteklemek için çeşitli online eğitimler sunarak sürece katkı sağlıyoruz.

SINIRSIZ KARİYER OLANAKLARI

Şirketiniz ne tür staj ve/veya yeni mezun işe alım programları sunuyor?
Pfizer’in uzun yıllardır yetenek gelişim stratejisinin bir parçası olan, yeni mezunları bünyesine kattığı ve geleceğin liderleri olarak yetiştirdiği “Universe” adında kariyer programları var.

MT Universe:
Yeni mezun veya az tecrübeli yetenekler geleceğin liderleri olmak için Pfizer bünyesine dahil olabiliyorlar. Bu sayede çalışanlar, kendilerini özenle hazırlanmış bir eğitim programı ile geliştirebilir ve rotasyon imkanlarından da faydalanarak iş üzerinde gelişimlerine devam edebilirler. Aynı zamanda uluslararası bir çalışma ortamı sunan Pfizer’de farklı bakış açıları ve iş yapış biçimleri edinebilirler. Bu programın en güzel yanlarından biri de çalışanların bir yandan kendilerini geliştirirken bir yandan da gerçek bir sorumluluğa sahip olmalarıdır. Başvurular yılda iki defa ocak ve eylül aylarında açılıyor.

PT Universe:
PT (Part time) Universe programıyla kişiler henüz öğrenimlerine devam ederken Pfizer’e yarı zamanlı çalışan olarak katılabiliyor. Pfizer’deki yolculuğuna daha üniversitedeyken part time çalışarak başlamak mümkün. Çünkü Pfizer’de kariyer olanaklarında sınır yok! Bir yandan çalışıp bir yandan da kariyerine yatırım yapmak isteyen üniversite ve yüksek lisans öğrencileri haftada en az 2,5 gün ayırarak hem ilaç sektörünün dinamiklerini öğrenme hem de Pfizer’i yakından tanıma fırsatı yakalamış oluyor.

Ağustos 2022 ‘den bu yana farklı tarihlerde işe başlamış Pfizer stajyerleri (Part-Time) bulunuyor, halen hepsi Pfizer’de gelişim yolculuklarına devam ediyorlar. Program ile elde edilmek istenen amaç, yüksek potansiyelli adayları Pfizer’e katmak, kendilerini sürekli geliştirebilecekleri fırsatlar sunarak uzun süre Pfizer’de yolculuklarına devam etmelerini sağlamak.

Medical Universe:
Tıp ve Eczacılık fakültelerinde eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri Medical Universe pozisyonlarına başvurarak henüz kariyerlerinin başında ilaç şirketinde medikal alanda neler yapabileceklerini deneyimleme fırsatı yakalıyorlar.

Şirketinizin sunduğu yeni mezun programlarının katılımcılara sağladığı başlıca faydalardan bahseder misiniz?
Pfizer’de bizler lider yetiştiren kültür odağımızla, “pozisyona değil, Pfizer’e alım” yapıyoruz ve Pfizerlileri geleceğin liderleri olarak yetiştiriyoruz. Amacımız, yüksek potansiyelli adayları bünyemize katmak ve kendilerini sürekli geliştirebilecekleri fırsatlar sunarak uzun süre Pfizer’de kalmalarını ve bu süreçte durmaksızın kendilerini geliştirmelerini, liderlik rollerine daha iyi birer aday olabilmelerini sağlamak. Benimsediğimiz bu lider yetiştirme yaklaşımı doğrultusunda rotasyon ve uluslararası kariyer fırsatlarımızla dünyaya yetenek kazandırıyoruz.

Pfizer Türkiye olarak gelişime yönelik konularımızı Eğitim ve Gelişim departmanımız ile odağımıza alıyoruz. Pfizerliler, gelişimi destekleyen rotasyon ve eğitim programlarıyla Pfizer’in liderlerinden biri olabiliyor. Eğitim ve Gelişim Departmanı “sürekli öğrenme” prensibiyle çalışıyor. Yeni Pfizerlilerin eğitim süreci Pfizer Uyum ve Gereklilikleri’ne yönelik zorunlu eğitimler ile başlıyor, ardından rol bazlı profesyonel gelişimi destekleyecek eğitimler ile devam ediyor. Her yıl belirlenen kilit konular etrafında merkez ve saha çalışanlarına özel oluşturulan eğitim gelişim programları yayınlanıyor ve çalışanlar geliştirmek istedikleri beceri ve yetkinliklerine uygun olan eğitim programlarına katılabiliyorlar. Rol bazında oluşturulan eğitimler ayrıca kişiye özel bireysel öğrenme ile Pfizer Learning Academy, Harvard Manage Mentor gibi birçok farklı dijital platform ile destekleniyor.

Pfizerliler ayrıca hem global Pfizer genelinde hem de Türkiye özelinde tersine mentorluk gibi programların da dahil olduğu çeşitli mentorluk uygulamalarından da faydalanabiliyor. Growth Universe ismini verdiğimiz iş üzerinde öğrenmeyi destekleyen Pfizer genelinde çeşitli fırsatlar sunan uygulamamız sayesinde farklı deneyimler elde edebiliyorlar.

Growth Universe, Pfizerlilerin mevcut görevlerini sürdürürken uzmanlıklarını geliştirmelerine veya şirketin diğer bölümlerinde farklı deneyimler kazanmalarına imkan sağlayarak büyümelerini destekliyor. Pfizerliler, büyüme hedeflerine uygun olarak kısa süreli ve uzun süreli deneyimler elde edebiliyor.

Bunlara ek olarak eğitim programları ve çevik takımlarda yer alma gibi çeşitli olanaklar tanıyoruz.

Yeni mezun programlarınızla başlayan başarılı kariyer yollarına örnekler verebilir misiniz?
Pfizer’e Yönetici Adayı (MT) olarak başlayıp, uzun yıllar boyunca Pfizer’de kariyerlerini başarılı bir şekilde geliştiren pek çok örneğimiz bulunuyor. Bunlardan biri Pfizer Türkiye Ülke Başkanı Metin Hullu. Kendisi Pfizer bünyesine 2007 yılında Proje Yöneticisi olarak katıldı ve çeşitli görev ve sorumluluklarının ardından şu anda Pfizer Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapıyor. Ayşe Nur Hananel 2003 yılında Yeni Ürün Geliştirme Departmanı’nda MT olarak Pfizer’e katılmıştı. Şu anda Pfizer Türkiye Temel Sağlık (Aşı ve Dahili Uzmanlıklar) Kategori Lideri olarak görevine devam ediyor. Bir başka örneğimiz ise İrem Hanağası Öger. Pfizer Türkiye’deki kariyerine 2015 yılında Satış ve Pazarlama Hizmetleri İş Ortağı olarak başlayan Öger, birçok farklı departmanda önemli görevler üstlendikten sonra, 1 Ağustos 2024 itibarıyla Pfizer Gelişen Pazarlar Portföy Pazarlama Lideri olarak atandı.

MENTOR VE BUDDY’LERLE YEPYENİ DENEYİMLER

Yeni işe aldığınız kişilerin kariyer gelişimini ve mesleki gelişimini nasıl destekliyorsunuz?
Daha önce bahsettiğim Eğitim ve Gelişim Departmanımın yanı sıra, Pfizer olarak çalışanlarımıza çeşitli mentorluk programları da sunuyoruz. Pfizerliler, hem global Pfizer genelinde hem de Türkiye özelinde tersine mentorluk gibi mentorluk uygulamalarından da faydalanabiliyor. Ayrıca, iş üzerinde öğrenmeyi teşvik eden Growth Universe adlı programımız sayesinde, çalışanlarımız Pfizer genelinde farklı deneyimler kazanma fırsatına sahip oluyor. Bu kapsamda sunduğumuz Mentor ve Buddy uygulamaları, çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra NetGROWing adlı global platformumuz sayesinde tüm Pfizerliler online olarak mentorluk, buddy eşleştirmesi, yeni deneyim fırsatları ve kahve sohbeti gibi ihtiyaçlarına yönelik bir araya gelebiliyorlar.

CESARET, UZMANLIK, DOĞRULUK VE ADALET, MUTLULUK

İşe alım sürecinde şirket kültürünüzü nasıl iletiyor ve aşılıyorsunuz?
Pfizer Türkiye olarak 67 yıldır, şirket kültürümüzü işe alım sürecinde etkili bir şekilde iletişim kurarak adaylarımıza aşılamaya çalışıyoruz. Şirket kültürümüzü en iyi şekilde yansıtmak ve adaylarımızı bu kültüre entegre etmek için aşağıdaki yöntemleri kullanıyoruz:

Her yeni çalışan için yapılandırılmış 30-60-90 günlük oryantasyon planımız mevcut. Bu sayede çalışanlar kademeli olarak görevlerine uyum sağlayabiliyor. Ayrıca, yeni başlayan kişiye benzer görevleri yapan ve iş yerinde öğrenmelerine yardımcı olacak bir “buddy” atanarak işte öğrenme süreci destekleniyor. Pfizer’de çalışanın işlerini nasıl yapması gerektiğine dair bir kılavuz ve onboarding sürecinde tüm departmanlara dair detaylı öğrenme videoları ve içeriklerin yer aldığı bir ortak öğrenme alanı bulunuyor. Son olarak, çalışanların gelişimini desteklemek için çeşitli online eğitimler sunarak sürece katkı sağlıyoruz.

Elbette tüm bu süreçler yöneticinin ve işin doğasına göre farklılık gösterebiliyor, fakat bu stratejiler, Pfizer’in şirket kültürünü etkili bir şekilde adaylarımıza iletiyor ve yeni çalışanlarımızın Pfizer’deki dört temel değerimizi (Cesaret, Uzmanlık, Doğruluk ve Adalet, Mutluluk) benimseyerek başarılı bir kariyer yolculuğuna başlamalarını sağlıyor. Bu değerler doğrultusunda, Pfizer’de keyifli ve esnek bir çalışma ortamı sunarak, yaşam için çalışmanın mutluluğunu ve fırsatlarla dolu bir kariyer yolunu önceliklendiriyoruz.

Ayrıca, çeşitlilik ve kapsayıcılığın aktif bir destekçisi olarak yalnızca yetenek gelişimini desteklemekle kalmayan, aynı zamanda çalışanların açık iletişim kurabilecekleri ve değerli hissettikleri kapsayıcı bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz. Kapsayıcılık manifestomuz da bunu özetliyor.

Yeni işe alınan kişilerin ilk günden itibaren şirket kültürüne bağlı hissetmelerini sağlamak için hangi girişimleri hayata geçirdiniz?
Belirli bir deneyim, bilgi birikimi, beceri ya da uzmanlığa sahip Pfizerliler, tecrübesiz ya da daha az tecrübeye sahip Pfizerlilerin bireysel ya da kariyer gelişimlerine çeşitli mentorluk programları aracılığıyla katkı sağlayabiliyor. Pfizer’in Growth Universe kapsamında Mentor ve Buddy uygulamaları bulunuyor.

“Yol Arkadaşım” programı ile belirli bir deneyim, bilgi birikimi, beceri ya da uzmanlığa sahip Pfizerliler, tecrübesiz ya da daha az tecrübeye sahip Pfizerlilerin bireysel ya da kariyer gelişimlerine çeşitli mentorluk programları aracılığıyla katkı sağlayabiliyor.

Büyüme yoluna “Bir tersine mentor ile yön ver” diyerek; kıdemli ve genç kuşak Pfizerliler arasındaki etkileşimi güçlendirmeyi amaçlayan SWITCH programı ise tersine mentorluk uyguluyor.

Pfizer’in NetGROWing adındaki global uygulaması ile, dünyadaki tüm Pfizer’lilerin online bir platform üzerinden mentor, mentee, yeni deneyim, buddy, kahve sohbeti gibi ihtiyaçlarına yönelik başlık altında bir araya gelmesi sağlanıyor.

Ayrıca, Pfizer İstanbul buluşmaları organize ediyoruz. ‘PİST’ ile amacımız; Pfizer kültürünü birlikte yaşatmak ve geliştirmek, farklı takımlarımızda bulunan Pfizer temsilcilerinin birbirinden öğrenme süreçlerini desteklemek ve iş yapış modelimizi geliştirecek yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak.

Ek olarak; Pfizer Türkiye’de uzun zamandan bu yana çevik ve kendi kendini yöneten takımlar kuruyor ve bu takımlar aracılığıyla çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz. Artık Pfizer kültürünün bir parçası olan çevik takımlar sayesinde departmanlar arasındaki etkileşimi artırıp şirket genelini ilgilendiren projelerde çok sesli olabilmeyi amaçlıyoruz. İş birliği ve dayanışma Pfizer’in çevik takımları ile gelişmiş ve şirket kültürü olmuş bir kavramdır. Çevik takımlar ile birbirimizden öğreniyor ve daha çeşitli deneyimler elde ediyoruz. Çevik takım çalışma modeli ile amacımız: Organizasyon olarak sorunlarımızı çözmek. Bu sayede farklı deneyimler, network imkanları ve farklı çalışma şekillerini öğrenme fırsatları elde ediyoruz. Bu seneki çevik takımlarımız: Çevre ve Sürdürülebilirlik Takımı, Yeni Evimiz Takımı, Mutluluk Takımı, İşveren Markası Takımı, Afet Koordinasyon Takımı, Sözleşme Süreçleri Takımı, Mozaik Takımı, Saha Yetenek Stratejisi Takımı ve Yapay Zekâ Takımı.

Tüm bu uygulamalarımızın yanı sıra, Pfizerliler’in ilgi duydukları ve/ya yetenekli oldukları alanlarda bir araya geldikleri ve yıl boyunca keyifli aktiviteler yaptıkları sosyal kulüplerimiz var. Pfizer’de çalışanlar işe başladıktan sonra kendi hobilerine uygun, ilgilerini çeken Pfizer Sosyal Kulüpleri’nden birine üye olabiliyor ya da kendileri bir kulüp kurabiliyor. Halihazırda aktif bir şekilde kullanılan 10 tane sosyal kulübümüz var. Bunlar; Yelken Kulübü, Kürek Kulübü, Müzik Kulübü, Dans Kulübü, Radyo Kulübü, Gastronomi Kulübü, Koşu Kulübü, Basketbol Kulübü, Deniz Avcılığı Kulübü ve Kayak Kulübü.

HER ADAYA 30 GÜN İÇİNDE DÖNÜŞ

İşe alım süreçlerinizi geliştirmek için hangi teknoloji ve araçları kullanıyorsunuz?                                  Aday başvurularını filtreleme sürecinde yapay zekayı aktif olarak kullanıyoruz. Her farklı rol için uygun genel yetenek ve envanter testlerinden faydalanarak adayların değerlendirilmesini sağlıyoruz. Mülakat sürecinde, adaylar ve işe alım ekibi arasındaki görüşmelerin planlanması yapay zeka desteğiyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca yapay zeka, belirli periyotlarda adaylara süreç hakkında bilgilendirme yaparak güncel kalmalarını da sağlıyor. Video mülakatlar, işe alım sürecinde sıkça kullandığımız diğer yöntemlerden biri. Şirket içerisinde yöneticiler, adayın hangi aşamada olduğunu bir dashboard aracılığıyla kolayca takip edebiliyor. Bu teknolojiler sayesinde, her adaya 30 gün içerisinde mutlaka geri dönüş yapmamızı sağlayan bir performans kriterimiz bulunuyor.

ÇIĞIR AÇAN HEDEFLERE GLOBAL TAKDİR: BRAVO

İşe alındığı andan itibaren çalışan bağlılığını nasıl ölçüyor ve teşvik ediyorsunuz?
Pfizer Türkiye, Kasım 2022’den beri, global takdir sistemi olan BRAVO kullanıyor. Bravo, şirket çalışanları başarılı bir işe imza attığında, Pfizer’e katkı sağlayacak harika öneriler sunduğunda, iyi uygulamalarıyla birbirlerine ilham olduğunda bu kişileri takdir etmek veya ödüllendirmek için kullanılan bir uygulama.

Pfizer’in Performans ve Liderlik sistemi bulunuyor. Performans tarafında Pfizerliler 6 aylık hedefler belirleyip 6 ay içerisinde bu hedeflere ulaşmak için çalışıyor. Pfizerliler aynı zamanda ulaşılması imkansız ‘Çığır Açan Hedefler’ koyulması ile ilgili cesaretlendiriliyor. 6 aylık dönemin sonunda ise öncelikle kendileri kendi performanslarını değerlendiriyor ve ardından yöneticileri ekip arkadaşlarının performanslarını değerlendiriyor ve değerlendirme sonrasında kişi ekip içerisinde bir dashboard’a yerleştiriliyor. Bu dashboard’ta çalışan her zaman kendi ekibi içerisinde nerede olduğunu görebiliyor.

Ayrıca, her düzeydeki Pfizer çalışanlarını -ekip üyeleri, yöneticiler veya liderler olarak- yararlanılacak güçlü yönleri ve gelişim fırsatlarını belirlemeye yardımcı olacak verilerle donatan yıllık birincil geri bildirim yolu “Pfizer Çalışan Anketi” bulunuyor. Anketin doldurulması isteğe bağlı ve bu anket aracılığıyla çalışanlar bakış açılarını ve deneyimlerini paylaşmaya teşvik ediliyor.

Part-Time çalışanlarla düzenli olarak “Büyüme Sohbetleri” organize ediliyor, bu sayede yöneticilerinden gelişimlerine yönelik destek alabiliyorlar.

Yeni çalışanların katılımını sağlamada başarılı olan belirli girişimleri paylaşabilir misiniz?
Pfizer olarak, ‘Esnek çalışma’ kapsamında esnek giyim, esnek izinler, esnek çalışma saatleri, çalışanların hobilerini gerçekleştirebilecekleri kulüpler/kulüp saatleri/etkinlikleri, ofiste mola seansları olanakları sağlıyoruz.

Pfizer’in Çalışan Destek Program‘ı bulunuyor. Aile içindeki ve işteki sorumlulukları dengelemek bazen zorlayıcı olabiliyor. Pfizerliler gerekçeleri ne olursa olsun Çalışan Destek Programı’na başvurarak gizlilik esasına dayalı olarak profesyonel destek hizmetleri ve hayatta karşılaşabilecekleri tüm sorunlara ilişkin yılın 365 günü, 24 saat dilediklerinde bilgilendirmeler alabiliyorlar.

Çalışan Destek Programı hizmetlerimiz:
• Gizlilik esasına dayanan profesyonel danışmanlık
• Hukuki (iş hukuku dışında), mali, ailevi ve işle ilgili konularda destek ve yönlendirme
• Yöneticilerin zor durumlarla başa çıkabilmesi için danışmanlık ve koçluk
• Öğrenme ve gelişim oturumları
• Sağlık sorunları ve endişeler için çevrimiçi araçlar ve bilgiler

Pfizer’de iyi yaşamayı şirket kültürü haline getirmek, çalışanların ve ailelerinin fiziksel, sosyal, mental, psikolojik, entelektüel ve çevresel anlamda iyi olmalarını desteklemek büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, Pfizer’de wellness çalışmalarına, Eylül 2018’de Pfizer’e kurumsal wellness danışmanlığı hizmeti veren paydaşı Wellbeing ile “İyiSen” programını geliştirerek başladık. Bu programla birlikte çalışanlara ve ailelerine “Sen İyiysen Biz İyiyiz” diyoruz.

“İyiSen” Programının amacı; çalışanların daha sağlıklı, hareketli, mutlu bir yaşam sürmelerine destek olmak. “İyiSen” programı kapsamında şirket içerisinde düzenlenen iyi yaşam etkinlikleri, seminerler gibi aktiviteler bulunuyor.

Pfizer’in Mozaik inisiyatifi kapsamında babalık iznimizin 12 haftaya çıkarılması, Mom2Mom uygulamamızla doğum iznine çıkmış bir annemizin doğum iznine çıkacak bir kişiye mentor olması, bu modelin babalarımızı da kapsayacak şekilde Parent2Parent’a evrilmesi ve cinsiyet ayrımı yapmadan tüm partnerlerin de özel sağlık sigortası kapsamına alınması gibi uygulamalarımız da bulunuyor.

İşe alım sürecinde Pfizer’ın Liderlik Profili ve Yaklaşımı nedir?                                                                Pfizer’de işe alım süreci, en son Pfizer Liderlik Profili ve Yaklaşımı güncellemeleriyle yeniden tasarlandı. Mülakat rehberimize mevcut değer ve davranış sorularının yanı sıra, Pfizer Liderlik Profili ve Yaklaşımını da dahil ettik. Ayrıca, Pfizer Liderlik Profili ve Yaklaşımı Değerlendirme Anketi, işe alım sürecinde kullanılmaya başlandı. Bu anket liderler adaylarını daha iyi değerlendirmemizi ve onların etkili rollere yerleştirmesine yardımcı olmamızı sağlıyor.

Hayata geçirdiğimiz Pfizer Liderlik Profili “daha çok lider, daha az patron yetiştirme” hedefimizle uyumlu olarak tasarlandı. Altı temek liderlik yaklaşımız ise şöyle: ‘belirsizliği yönet’, ‘mükemmeli bekleme, ilerle’, ‘değişime liderlik et’, ‘büyük resme odaklan’, ‘güven oluştur’ ve ‘duyguya hitap et’.

ÇEŞİTLİLİK, EŞİTLİK, KAPSAYICILIK

İşe alım süreçlerini iyileştirmek isteyen diğer İK profesyonellerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Biz Pfizer olarak kullandığımız yetkinlikleri günümüzün şartlarına uyum sağlamak için değiştirmedik çünkü liderlik yaklaşımımız ve lider yetiştirme modelimiz zaten bu dönemin ihtiyaçlarına uyuyor. Genç yetenekleri erken yaşta şirkete kazandırarak farklı rollerde rotasyonlar yapmalarını, geliştirici ek görevler üstlenmelerini ve liderlik rollerine hazırlanmalarını sağlıyoruz. Bu stratejiyle geleceğin liderlerini içeriden yetiştiriyoruz.

Pfizer’in yetenek stratejisi, role değil şirkete yetenek kazandırmaya ve yetenekleri farklı deneyimlerle geliştirerek kariyerlerini büyütmeye odaklanıyor. Ayrıca, cinsiyet çeşitliğini destekliyor, erkek egemen meslek gruplarında kadın istihdamını artırıyor ve engelli bireylerin iş gücüne katılımını teşvik ediyoruz. Yeni mezunlara ve erken dönem profesyonellere de fırsat eşitliği sunarak tecrübe eşitliğini sağlamaya çalışıyoruz.

Farklı jenerasyonların bir arada çalışması bizim için çok önemli. Kuşaklar arası farklılıkların kurum kültürümüzü kuvvetlendirdiğini düşünüyor ve bu çeşitliliği yönetmek için yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz. 10 yılı aşkın bir süredir farklı kuşakları bir arada çalıştırmak üzerine eğitim ve onboarding programları düzenliyoruz.

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık stratejimiz kapsamında cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ topluluğu, engellilik ve jenerasyon farklılıklarına odaklanıyoruz. Bu kapsayıcı kültürü yaratmak ve sürdürmek için çalışıyoruz.

İşe alım süreçlerini iyileştirmek isteyen diğer İK profesyonelleri için şu noktaları öneririm:
• Farklı yetenekleri kurum içine dahil ederek gelişim fırsatları sunun.
• Çeşitliliği destekleyerek kapsayıcı bir kültür oluşturun.
• Geleceğin liderlerini içeriden yetiştirmek için uzun vadeli bir strateji oluşturun.

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.