“İşveren Markasıyla Fark Yaratanlar” Türkiye’nin Gözde 100 Şirketinden Stratejik İpuçları: ASTRAZENECA

48

İnsan kaynakları alanında her geçen gün artan rekabet, işveren markası ve kurum imajının stratejik bir avantaj haline gelmesine neden olmuştur. Bu bağlamda, Realta Danışmanlık tarafından her yıl düzenlenen ve Türkiye’deki işveren itibarını değerlendiren engozdesirketler.com anketi, sektör profesyonelleri için önemli bir referans noktası olma özelliği taşıyor. Bu anket sadece çalışanların gözündeki itibarı değil, aynı zamanda iş dünyasında saygınlık ve güven oluşturan kriterleri de dikkate alarak, en beğenilen 100 şirketi sıralıyor.

Bu yılın en iyi 100 şirketi arasında yer alan firmalarla gerçekleştirdiğimiz röportaj serisinde; işveren markası yönetimi, çalışan bağlılığı, yetenek çekme stratejileri ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gibi kritik konulara konulara değindik. Bu röportajlar sadece şirketlerin başarılarını değil, aynı zamanda bu başarıların arkasındaki stratejik yaklaşımları da ortaya koyacak. Her bir röportaj, insan kaynakları profesyonellerine sektörün en başarılı oyuncularının nasıl bir yol izlediğini, hangi uygulamaların öne çıktığını ve gelecek trendlerin neler olabileceğini görme imkanı sunacak.

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

Realta Danışmanlık tarafından yürütülen engozdesirketler.com anketinde yer alan firmalar işe alım, yetenek yönetimi ve çalışan memnuniyeti gibi konulara öncülük ederek diğer şirketlere de ilham kaynağı olacaklar. Bu röportajlar sayesinde iş dünyasındaki en iyi uygulamalara dair önemli ipuçlarını keşfedecek, kendi kurumunuzda uygulayabileceğiniz stratejiler hakkında değerli fikirler edineceksiniz. İşveren markası ve çalışan deneyimi konularında fark yaratmak isteyen tüm insan kaynakları profesyonelleri için bu röportajlar, kaçırılmaması gereken bir bilgi kaynağı olacak.

Röportaj serimizde söz AstraZeneca’da…

FEYZA AYSAN’DAN ÇALIŞAN GELİŞİMİNE TAM DESTEK

Kısaca kendinizi ve şirketteki rolünüzü tanıtabilir misiniz?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki işletme lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nden MBA derecesi aldım. 1981-1995 yılları arasında Koç Holding’de stratejik planlama alanındaki çeşitli rollerde edindiğim iş tecrübesinden sonra insan kaynakları alanına yöneldim. 1995 – 2009 yılları arasında sırasıyla BMS, Seagram Moskova, Boyner Holding ve Sandoz’da İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev yaptım. 2009 yılından bu yana ise AstraZeneca Türkiye’de İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalışıyorum. Çalışanlarımızın sürekli öğrenim ve gelişimine katkı sağlayacak, insan odaklı çalışma kültürümüzü destekleyecek uygulamalara ve projelere liderlik ediyorum. Şirketimizin insan kaynakları stratejilerini belirlemekten sorumlu olup bu strateji içerisinde özellikle dijitalleşme, çeşitlilik, kapsayıcılık, esnek çalışma politikaları ve çalışanların gelişimini destekleyen programlara odaklanıyorum.

ASTRAZENECA İLE YENİ NESİL LİDERLER

Kampüs programlarınız var mı? İçeriklerinden bahseder misiniz?
Genç yeteneklerin gelişimine ve kariyerlerine yön vermelerine yardımcı olmayı son derece önemsiyoruz. Staj programlarımız ile kariyerlerinde önemli bir adım atmaları için gençlerin yanında yer alırken onlara ilaç sektöründe anlamlı deneyimler kazandırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, geleceğin liderlerini keşfetmek ve onları ilaç sektörüne kazandırmak amacıyla üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara özel tasarlandığımız kampüs programları da sunuyoruz.

AZ101 programımız, üniversite öğrencilerinin sektörü ve AstraZeneca’yı tanımaları için geliştirdiğimiz bir organizasyon. Bu kapsamda çeşitli üniversiteleri ziyaret ederek ya da öğrencilerle çevrimiçi bir araya gelerek hem ilaç sektörünü tanımalarını hem de bazı iş alanlarını öğrenmelerini sağlıyoruz. AZ201 programımız ile AstraZeneca’da uzun süreli staj imkânları sunuyoruz. Üniversite öğrencilerinin AstraZeneca içindeki projelerde yer almasını sağlıyor ve kendilerine atanan mentorları ile kurumsal hayata hazırlanmalarını destekliyoruz. Ayrıca mezun olduktan sonraki iş arama süreçlerinde onlara destek olacak mülakat sürecini onlarla simüle ederek deneyimlemelerini sağlıyoruz. Bir diğer projemiz,

Online – Mini Gelişim Programı ile de gençleri 2 hafta süren gelişim yolculuğuna dâhil ediyoruz. AstraZeneca’yı, ilaç sektörünü ve departmanları daha yakından tanıyıp kişisel gelişim eğitimlerinden ve mentorluk görüşmelerinden faydalanabilecek, sorularını AstraZeneca çalışanlarına iletebilecekleri ortamlar sağlıyoruz.

Yeni nesil liderler yetiştirmek ve farklı kuşaklar arasındaki iletişimi güçlendirmek için , iş yaşamında kıdemi daha az olan “genç” çalışanlarımızın kendisinden “daha kıdemli” ve genelde daha üst yönetsel konumda olan kişilere mentorluk yaptığı “180 Derece – Tersine Mentorluk” programımız da bulunuyor. Bu projeyle saha ve merkez çalışanlarımızı yönetsel hiyerarşiye bakılmaksızın yalnızca yer aldıkları jenerasyonlara göre rol aldıkları bir programda bir araya getirerek, yeni nesil iletişimine dair iç görüler edinmelerini kolaylaştırıyoruz. Yenilikçi uygulamalar geliştirme konusundaki tutkumuzla uzun yıllardır şirket içerisinde yürüttüğümüz bu programı üniversite öğrencilerine de yayarak “180⁰ – Tersine Mentorluk Programı-Kampüs” adı altında da yürütüyoruz.

Son olarak, AstraZeneca’nın çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısını üniversite öğrencileri ile buluşturmak amacıyla Evrim Kuran liderliğinde tasarladığımız 6 ay süren yapılandırılmış AstraZeneca Kapsayıcılık Okulu projemiz bulunuyor. 2023 yılında hayata geçirdiğimiz programımıza bugüne kadar 50 kişi katıldı. Program boyunca öğrenciler vaka çalışmaları ve online dersler ile güç, imtiyaz, ayrımcılık, önyargı, eşitlik ve hakkaniyet konularının hem yerel hem de küresel bağlamda etkilerinin üzerinde durarak sosyal/bilinçsiz önyargıların farkına varma ve ayrımcılık türleri ile mücadele araçlarını tanıma fırsatını yakalıyor. Program sonunda tüm öğrendiklerini kullanabilecekleri projelerini AstraZeneca yöneticilerine sunuyor ve gelişim yolculuklarında onları güçlendirecek geri bildirimler ile programı tamamlıyorlar.

İLK MESAİ ARKADAŞINIZ ASTRAZENECA’DAN.

İşe alım süreciniz yeni çalışanlar için nasıl sorunsuz bir geçiş sağlıyor?
Yeni çalışanların işe alım sürecinde sorunsuz bir geçiş yapmalarını sağlamak için kapsamlı ve yapılandırılmış bir oryantasyon programı sunuyoruz. Amacımız, yeni çalışanların şirket kültürüne hızlı bir şekilde adapte olmalarını, çalışma ortamına alışmalarını ve gerekli bilgileri edinmelerini sağlamak.

Öncelikle, aramıza katılacak kişiler başlangıç günlerinden iki gün önce şahsi e-mail adreslerine AstraZeneca’dan bir e-mail alırlar. Bu e-mail içinde bulunan link ile İşe Giriş Modülü sayfasına erişebilir ve ilk günlerinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri edinebilirler. Ayrıca bu e-mailde yöneticilerinin kendileri için yazdığı kişiselleştirilmiş “hoş geldin” mesajı ve “İlk Arkadaş” uygulamamız kapsamında eşleştirildikleri kişiyle tanıştırma mesajı bulunur.

Yeni çalışanlarımızın şirketimize uyum sağlamalarına yardımcı olacak bilgilerin yanı sıra küçük hediyelerin de bulunduğu bir “Hoş Geldin Kiti” ile ilk iş günlerinde onları karşılıyoruz.

Oryantasyon Programı kapsamında tüm yeni çalışanlar ilk 3 aylarında, en az 2 gün süren bir oryantasyon programına katılırlar. Bu süreçte hem üst yönetim ile hem de departman yöneticileriyle birebir tanışma fırsatı bulur, departmanların işleyişleri hakkında bilgi alırlar. Ayrıca, AstraZeneca Değerleri ve Davranışları’nın derinlemesine incelendiği ve tartışıldığı bir atölye gerçekleştiriyoruz.

“İlk Arkadaş” Programı, yeni katılan çalışanların kurum kültürüne, iş ortamına ve AstraZeneca’ya uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla başlattığımız bir program. Merkez ofiste çalışacak olanlar için merkez ofis çalışanları arasından, saha ekibinde çalışacak olanlar için ise saha çalışanları arasından seçilen “İlk Arkadaş”lar, yeni çalışanların şirkete hızlı bir şekilde uyum sağlamaları için destek olur.

BİREYSEL GELİŞİM PLANLARI İLE KARİYER HEDEFLERİNE ULAŞMAK DAHA KOLAY.

Yeni işe aldığınız kişilerin kariyer gelişimini ve mesleki gelişimini nasıl destekliyorsunuz?
Yeni işe alınan çalışanlarımızın kariyer gelişimi ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla çeşitli programlar ve kaynaklar sunuyoruz. Çalışanlarımızın hem bireysel hem de profesyonel anlamda en iyi şekilde gelişmeleri için çok yönlü bir yaklaşım benimsiyoruz.

Her şeyden önce AstraZeneca’da, her çalışan için bireysel gelişim planları oluşturulur. Bu planları, çalışanlarımızın kariyer hedeflerine ulaşmalarını desteklemek amacıyla özel olarak tasarlıyoruz. Her 3 ayda bir düzenli olarak gözden geçirilen bu planlar, çalışanlarımızın kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini içerir ve bu hedeflere ulaşmaları için gerekli eğitim ve gelişim fırsatlarını sunar.

Çalışanlarımızın mesleki becerilerini ve kişisel gelişimini desteklemeye yönelik güncel ve zengin bir eğitim kataloğumuz bulunuyor. Çalışanlar, yöneticileriyle birlikte karar verdikleri bu eğitimlere çevrimiçi veya sınıf içi ortamda katılma fırsatı buluyor. Buna ek olarak, kapsamlı bir çevrimiçi eğitim modülü de sunuyoruz. Bu modül, çalışanlarımızın ihtiyaçlarına uygun eğitimleri alabilecekleri ve kendi hızlarında öğrenim görebilecekleri esnek bir platformdur.

Yetenek yönetimi stratejisi doğrultusunda Bölge Müdürü yetiştirmek için de özel program sunuyoruz. “Yetenek Havuzu” projesi kapsamında, potansiyel lider adaylarını belirliyor ve bu adayları Bölge Müdürü olma yolculuğunda, ihtiyaçlarına yönelik özel eğitim programlarına dahil ediyoruz. Bu programlarımız, çalışanların kariyerlerinde bir üst seviyeye geçmelerine yardımcı oluyor.

Rotasyon Programımız ile çalışanlarımız ülke içinde farklı departmanlarda görevler alabiliyor, yeteneklerini ve bilgi birikimlerini genişletebiliyor.

Buna ek olarak, çalışanlarımıza uluslararası projelerde görev alma fırsatları sunarak, global bakış açısı kazanmalarını ve farklı çalışma alanlarını deneyimlemelerini sağlayan programlarımız da mevcut. Örneğin, “Plan100” Programı aracılığıyla çalışanlar Türkiye yerleşik olarak farklı AstraZeneca ülkelerinde görev alarak çeşitli kültürleri deneyimleme fırsatı bulabiliyor.

Son olarak yeni işe aldığımız çalışanlar, şirket içindeki deneyimli liderler ve yöneticilerle eşleştirilir. Bu mentorluk programları, çalışanların iş süreçlerine hızla adapte olmalarını sağlarken aynı zamanda onlara kariyer yolculuklarında rehberlik eder. Mentorluk ilişkisi, yeni çalışanların AstraZeneca’nın kültürünü ve beklentilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

ASTRAZENECA’DAN DEĞERLER BULUŞMASI ATÖLYESİ

İşe alım sürecinde şirket kültürünüzü nasıl iletiyor ve aşılıyorsunuz?
İşe alım sürecinde şirket kültürümüzü yeni çalışanlara etkili bir şekilde iletmek ve bu kültürü benimsemelerini sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler ve uygulamalar hayata geçiriyoruz. Değerler bazlı işe alım süreçleri, kapsamlı oryantasyon programları ve çalışanların karar süreçlerine aktif katılımını teşvik eden yaklaşımlarımızla şirket kültürümüzün tüm çalışanlar tarafından benimsenmesini amaçlıyoruz.

En başta işe alım süreçlerimizde şirketimizin temel değerlerine uygun adaylar seçmeye özen gösteriyoruz. Dürüstlük ve etik, yenilikçilik, başarma arzusu, girişimcilik ve hasta odaklılık gibi değerlerimiz, işe alım sürecinde adayların değerlendirilmesinde kritik bir rol oynuyor. İşe alım kararlarını kişinin yeteneği, deneyimi ve AstraZeneca değerlerine uyumuna göre alıyoruz. İşe alım mülakatlarında, adayların bu değerlere nasıl uyum sağlayacağı ve şirket kültürüne nasıl katkıda bulunacağına dair sorular soruyoruz. Bu sayede, değerlerimize uygun ve bu kültürü benimseyecek adayları seçebiliyoruz.

Yeni işe alınan çalışanlar için hazırladığımız kapsamlı oryantasyon programlarımız da şirket kültürümüzü başarıyla iletmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu programlarımızda, yeni çalışanlara şirketimizin misyonu, vizyonu ve değerleri hakkında ayrıntılı bilgi sunuyoruz. Oryantasyonun bir parçası olarak organize ettiğimiz 3 saat süren Değerler Buluşması Atölyesi’nde ise AstraZeneca değerlerini konuşuyor, bu değerleri bir AstraZenecalı olarak nasıl davranışlarımıza dönüştüreceğimizi tartışıyoruz.

YÜKSEK MOTİVASYON İÇİN EN GÜVENİLİR ORTAM

İşe alım başarısı için çok önemli olduğuna inandığınız, öğrendiğiniz önemli dersler var mı?
İşe alım süreçlerimizde edindiğim en önemli derslerden biri, işe alımın yalnızca doğru yetenekleri bulmakla kalmayıp, aynı zamanda bu yeteneklerin potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri ve kullanabilecekleri bir ortam yaratmak olduğudur. Bunun için şirketimizde güven ortamında açık iletişim kurmaya ve iş birliği içerisinde ortak amaçlar için hareket etmeye özen gösteriyoruz. Şirketteki güven ortamı, çalışanların daha yüksek motivasyonla çalışmasına, yenilikçi fikirlerini açıkça dile getirmesine ve akıllı riskler almasına da olanak tanıyor.

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.