Herkese kazandıran işe alım: i can recruit

1,976

Kahve sohbetinde doğan proje, Icanrecruit aday öneri sistemi, şirketlerde kurduğumuz öneri sistemini farklı bir boyuta taşıyor. İlk gördüğümde “dahiyane bir fikir” dediğim Icanrecruit’in kuruluş hikayesi ve gelecekle ilgili planlarını iş geliştirme direktörü Ayhan Fişekçi ile konuştuk.

Bu proje nasıl doğdu?

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

Kahve sohbetinden girişimciliğe…

Aslında iCanRecruit projesinin çıkış noktası bir tesadüfe dayanıyor. Kurucumuz Ulaş Tan, bir gün bir İK Yöneticisi arkadaşıyla telefonda konuşurken açık bir pozisyon için aylardır uygunUlaş Tanadayın bulunamadığını öğreniyor. Nasıl birini aradığını sorduktan sonra Ulaş Bey kendi yakın çevresinde bu deneyime sahip pek çok tanıdığının olduğunu fark ediyor ve eğer arkadaşı ona bir kahve ısmarlarsa, bu konuda ona yardımcı olabileceğini söylüyor. Kahvelerini içerken Ulaş Bey, bahsi geçen o açık pozisyon için uygun olabilecek bir kaç arkadaşının ismini İK Yöneticisi arkadaşı ile paylaşıyor. Bir sonraki hafta ise içlerinden birine teklif gönderiliyor. Sonunda üçünü de memnun eden bir sonuca varılıyor.

Bu durumdan sonra Ulaş Bey aday öneri sisteminin etkin bir yol olduğunu ve bu yolla, aktif olarak iş aramayan veya ilanlara bakmayan kişilere de erişmenin mümkün olabileceğini fark edince bu fikir üzerinden iCanRecruit’in temelleri atılmış oluyor.

iCanRecruit’de neler yapıyorsunuz?

Çalışmalarımız uygun pozisyon ile uygun adayı birleştirme temeline dayanıyor. Burada esas alınan konu adayların açık pozisyonlara öneri yoluyla toplanması.

Yeni bir açık pozisyon olduğunda işe alım uzmanlarımızdan biri iş ilanının baştan sona tüm sorumluluğunu alıyor. Dikkat ettiğimiz en öncelikli noktalardan biri; ilanın hatasız ve anlaşılır bir biçimde yayınlanması oluyor.  Ayrıca duyuruları kendi internet sitemiz dışında sosyal medya hesaplarımızda da paylaşıyoruz.

Ekip olarak biz, pozisyon için uygun olabilecek adayları kendi aday havuzumuzda ve diğer kaynaklarda arıyoruz. İlandan sorumlu olan işe alım uzmanımız ise bir yandan kendi araştırmasını yaparken bir yandan da sayısı 4000’e yaklaşan üyelerimizden gelen önerileri değerlendiriyor. Üyelerden gelen öneriler 48 saat içinde değerlendirilerek kabul ediliyor veya reddediliyor. Pozisyona uygun görülen adaylarla iletişime geçilerek ilgilenen adayların özgeçmişleri müşterilerimizle paylaşılıyor.

Farkı nedir?

iCanRecruit’in farkı daha kaliteli adaylara hızla ulaşılmasının sağlanmasıdır. Öneri sistemi sayesinde, iş arayan adayların yanı sıra aktif olarak arayışta olmayan adaylara da çok kısa sürede erişebiliyoruz.

Öneri yapabilmek için adayın temel iletişim bilgileri ve LinkedIn profil adresi yeterli oluyor. Bir de özgeçmiş gönderilmesine gerek kalmıyor.  Bu arada adayı öneren kişinin bilgileri tamamen gizli kalıyor.

Müşterilerimiz açısından faydası adayların filtreden geçirilerek optimum kişiye hızla ulaşılmasıdır. Öneri sistemimiz sayesinde daha iyi başvurular almamız mümkün oluyor.

Sistemsel olarak en önemli farklarımızdan biri de öneri yapan kişinin ödüllendirilmesi. İşe alınan adayları referans gösteren üyelerimiz pozisyon için belirlenen ödülü kazanıyorlar.

Üyemiz pozisyona kendisini önermiş ve işe girmeye hak kazanmışsa pozisyon için belirlenen ödül tutarını da kazanarak ayrıca ödüllendirilmiş oluyor.

Oyunlaştırma metodolojisiyle kurgulanan üye puan sistemimiz sayesinde daha isabetli adaylar önerilmesini sağlıyoruz. Bir öneriyi reddettiğimizde sebebini de mutlaka paylaşıyoruz.

İlandan sorumlu işe alım uzmanı arkadaşımız adaylara süreçle ilgili bilgi veriyor ve olumlu ya da olumsuz tüm gelişmelerden adayı haberdar ediyor.

iCanRecruit hizmetinin en önemli farklarından bir diğeri ise adaya gösterilen özen. Her durumda adaylarımızı bilgilendirerek onlara, değerli oldukları hissini yaşatmaya çalışıyoruz.

Kurucu ekip kaç kişiden oluşuyor? Bu kişilerin geçmişlerinde neler var?Hüseyin Yeni

iCanRecruit’in kurucu ekibi iki kişiden oluşmaktadır: Ulaş Tan ve Hüseyin Yeni. Lise yıllarında tanışan kurucularımız ODTÜ Elektronik Mühendisliği bölümünde beraber okuyorlar. Sonrasında farklı IT ve telekom firmalarında çalışıyorlar.

Hüseyin Yeni 2011’de PeopleICT’yi kuruyor. Ulaş Tan ise 2013’ten itibaren melek yatırımcılık yapıyor.

Eylül 2014’te iCanRecruit projesini başlatıyorlar ve Haziran 2015’te iCanRecruit.com yayına başlıyor.

Şu an kaç kişilik bir ekibiniz var?

Kurucularımız, işe alım iş ortaklarımız ve yazılım ekibimiz de dahil olmak üzere toplam 11 kişiyiz.

En zevkli yanı nedir?

Dünyada bir ilk olan ve işe alım endüstrisini tümden değiştirme iddiasındaki bir projeyi gerçekleştirmek en önemli motivasyon kaynağımız.

Hepimiz home-office çalışıyoruz. Kendi planlamamızı kendimiz yapıyoruz ve çalışma saatlerimizle çalışma mekanlarımızı kendimiz belirliyoruz. Ekibimizdeki arkadaşlarımızın bir kısmı İzmir ve Bursa’da yaşıyor. Yurtdışındayken bile işlerimizi aksatmadan sürdürebiliyoruz.

Hepimiz işimizin; hayatımızın önemli bir parçası olduğunu biliyoruz. Ancak her şeyden daha önemli olan şeyin iyi yaşamak olduğu bilinciyle çalışıyoruz.

Ve ekip olarak çok iyi arkadaşlarız…

Projenin geleceği nelerdir? Nerelere evrilecek? Sizin için işin en zor kısmı nedir?

Projenin yakın geleceğinde iCanRecruit’i 2017 yılı içinde 2 ülkede daha yayına almış olmak var. Bu projenin tüm dünyada etkin bir şekilde çalışabileceğini öngörüyoruz.

Başlangıçta sadece işe alım danışmanlığında bir araç olan öneri sistemi, bugün bir ilan servisi olarak da çalışıyor. Sistem yaygın olarak kullanıldığında çok daha hızlı ve isabetli işe alım yapılabilecek. Böylece şirketlerin ve ekonominin verimliliğine katkı sağlanacak.  Yüksek katma değerli işler yapabilmek üzere yetişmiş profesyonellere erişimin hızla sağlanması daha çok önem kazanıyor.

Şu an için en önemli zorluğumuz ise henüz yeterince bilinmiyor oluşumuz. Her değişimde olduğu gibi iCanRecruit’in önerdiği değişimin benimsenmesi biraz zaman alabiliyor.

Şirketlerin size yaklaşımı nasıl?

Genellikle; ilan verme, ücret karşılığı erişilen veri tabanlarında arama yapma, danışman firma ile çalışma gibi bilinen yöntemleri kullanıp sonuç alamayan firmalar bize erişiyorlar.

Sistem çok basit ve günlük hayatımızda da çok kullandığımız öneri alma/verme fikri üzerine kurulu olduğu için çabucak benimseniyor.

iCanRecruit’i genellikle genç çalışanlar fark ediyorlar. Bizimle temasa geçtikten sonra bizi yöneticilerine öneriyorlar.

Klasik anlayıştaki bazı yönetimlerin yeni süreci benimsemesi ve kullanmaya başlaması ise biraz daha zaman isteyebiliyor.Ayhan Fişekçi

Yetenek arayanlara şirketlere nasıl yardımcı oluyor?

Buradaki amacımız ve kısmen başardığımız şey Türkiye’nin iyi yetişmiş iş gücünün ve yeteneğe ihtiyacı olan şirketlerin buluşma noktası olmak.

iCanRecruit’e üyelik, bir onay sürecinden geçiyor. Öneri ve ödül sistemimiz sayesinde yeteneklerle şirketleri tüm benzeri alternatiflerden daha iyi şekilde buluşturabileceğimizi düşünüyoruz.

Hangi Şirketler yer alıyor? Sırada kimler var?

Geçtiğimiz bir yıllık süre içinde Garanti Teknoloji, ING Bank, Vodafone, Telenity, Xerox, Tikle, Airties, Ericsson, Trendyol, Comodo gibi 80’den fazla şirketle çalıştık.

İyi eğitimli ve deneyimli iş gücüne ihtiyacı olan tüm şirketlerin iCanRecruit’ten faydalanabileceğini düşünüyoruz.

Ekleyecekleriniz var mıdır?

iCanRecruit, işe alım sürecindeki referans kontrolünü sürecin başına taşıyarak işe alım adımlarını yeni baştan yazmıştır. Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında iCanRecruit olarak daha büyük işlere de imza atacağımıza inanıyoruz.

 

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.