Ebru Dicle – Genel Sekreter Yardımcısı
Sosyal Politikalar ve Bilgi Top. Dönüşüm
İsmim Ebru Dicle. İş dünyasının önde gelen sanayici, girişimci ve yöneticilerinin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşunda Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalışıyorum. Kurumumuzda birden çok genel sekreter yardımcısı var farklı alanlardan sorumlu. Benim sorumlu olduğum alanlar sosyal politika ve bilgi toplumuna dönüşüm. Bu alanlarda çalışan ekiplerin yönetilmesi, bu konu başlıkları altında içerik üretme ve organizasyon gerçekleştirme çalışmalarının tüm koordinasyonunu yürütüyorum. Bu bahsettiğim çalışmaları tabi tek başımıza bizler yapmıyoruz, üyelerimiz olan iş insanları, yöneticiler, kurduğumuz çalışma grupları ve komitelerde gönüllü olarak yer alıyorlar. Bu çalışma grupları ve komitelerin çok yoğun bir toplantı ajandaşı oluyor; biz gündemleri hazırlıyoruz, üyelerin fikir alışverişi yapması için gerekli zemini oluşturuyoruz. Ve üyelerin yönlendirmeleri ve katkılarıyla şekillenen bu çalışmalar görüş belgeleri, raporlar şeklinde ortaya çıkıyor. Keza pek çok konuda yıl içersinde konferans, seminer, çalıştay gerçekleştiriyoruz. Bazı özel alanlara yönelik saha projeleri yapabiliyoruz. Ürettiğimiz çalışmaları resmi tüm kurumlarla paylaşıyoruz, yurtiçinde ve yurtdışında. Bu çalışmalar tabi belli bir yoğunluk arz ediyor, bazı dönemlerde normal mesai saatlerinin dışına çıkılıyor.
Yaptığımız iş Türkiye gündemini, Avrupa birliği gündemini ve genel olarak küresel gündemi çok yakından takip etmemizi gerektiriyor. Dolayısıyla her zaman hangi yaşta olursanız olun, hangi pozisyonda olursanız olun yeni şeyler öğrenmek durumundasınız. Bence işimizin en keyifli tarafı bu.
Bizim birinci muhatabımız üyelerimiz, iş insanları, üst düzey yöneticiler ve kamu kurumları, bürokratlar, parlamenterler. Dolayısıyla iletişimde, yazılı ve sözlü iletişimde çok özenli ve dikkatli olmak durumundayız. Neyi nasıl ifade ettiğiniz çok önemli; dolayısıyla bu işin zorlu taraflarından bir tanesi. Bir başkası da belki şunu söyleyebilirim: sivil toplum kuruluşlarının işlerinde her zaman hemen sonuç almak mümkün olmayabilir, zaman gerektirir, sabır gerektirir. Ama sonunda olumlu sonuçları aldığınızda da o zorlu sabretme döneminin sonunda çok keyifli bir noktaya varırsınız, biraz dengeli bir iş aslında.
Marmara Üniversitesi İktisadi idari bilimler fakültesi İngilizce iktisat bölümü mezunuyum.
Yapabilir. Önemli olan çalışacağı alanla ilgili temel bir bilgisinin olması ve bu bilgiyi güncellemek için yeterli istek ve motivasyona sahip olması. Bir de yaptığımız işte hem entellektüel kapasite, hem idari kapasite beraber kullanılıyor. Dolayısıyla aynı dönemde birden fazla işi yapma becerisi çok ön planda; bu konuda gerekli azmi gösteren herkes bu işi yapabilir.
Yolun başında olsaydım üniversite hayatı boyunca derslerin dışında farklı öğrenci kulüplerinde daha aktif olurdum. Staj yaptım ama daha fazla sayıda yapmayı belki tercih etmeliydim. Bir de üniversite sonrası birkaç sene yurtdışında çalışma ya da okuma deneyimini tavsiye ederdim.
Endüstriyel tasarım çok ilgimi çekiyor. Hem estetik hem teknik bilgiyi harmanlayan ve somut bir şeyler ürettiğiniz bir alan; herhalde endüstriyel tasarımcı olmak isterdim.