Boğaziçi Üniversitesi İK Zirvesi’nde endüstri 4.0 çağında “İnsana Dönüş” konuşuldu

661

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği “5. İnsan Kaynakları Zirvesi” QNB Finansbank platin sponsorluğunda, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin İnsan Kaynakları alanındaki en prestijli buluşmalarından biri olan zirve “İnsana Dönüş” ana teması etrafında şekillendi.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Türkiye’nin İnsan Kaynakları alanındaki en prestijli buluşmalarından biri olarak kabul edilen “İnsan Kaynakları Zirvesi”nin beşincisine imza attı. Artık bir klasik haline gelen “5. İnsan Kaynakları Zirvesi”, Albert Long Hall’de iş dünyası profesyonelleriyle insan kaynakları sektörün fikir önderlerini bir araya getirdi.

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

Boğaziçi Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker öncülüğünde gerçekleştirilen zirvenin konuşmacıları arasında QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, eğitmen İdil Türkmenoğlu, Facebook Orta Asya, Türkiye ve Afrika Bölge Direktörü Ari Keşişoğlu, Egon Zehnder Türkiye Genel Müdürü Murat Yeşildere, Yiğit Oğuz Duman, Exceptional Talent kitabının yazarı Mervyn Dinnen, Queen Mary University of London’da Örgüt Psikolojisi uzmanı Prof. Rob Briner, The VTC Group İnovasyon Direktörü Adi Gaskell gibi isimler yer aldı.

İnsan kaynağına değer katmak amacıyla QNB Finansbank tarafından desteklenen zirvenin ana teması ise bu yıl “İnsana Dönüş-Back to the Human” olarak belirlendi. İnsana dönüş teması etrafında “Non Artificial=Human”, “Üst Düzey Pozisyonlarda Yeni Bakış Açısı”, “Çalışan Deneyimi ve Yetenek Avcılığı”, “Endüstri 4.0 Çağında İK Dönüşüm Stratejileri”, ”Yetenek Devrimi 2.0”, “Sahne Arkası”, “Bu Sadece Bir Başlangıç”, ”Yık, Yarat, Değiştir”, “Analitik İK”, “Mavi Okyanus Vaat Etmek”, “Geleceğin Kurumlarında Lider Olmak”, “İK’da Ezber Bozan Yaklaşım: İşin Olsun”, “Turnover Yüksek Sektörlerde Başarılı İK Yönetimi”, “Eğitimde İnovasyon”, “Evidence Based HR” ve “Yapay Zeka İş Başında!” başlıklarıyla sektöre oldukça değer katan konulara değinildi.

Endüstri 4.0 çağında insanı odağına alan konferansta çalışan deneyimini birinci planda tutan yetenek kazanımı ve bu yeteneklerin şirketlere sadakatinin sağlanması konu edildi.

Şirketlerin geleceği için eğitimde inovasyon
Boğaziçi Üniversitesi İİBF Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Doğan Asil, Boğaziçi Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Peryön Başkanı Berna Öztınaz zirvede “Eğitimde İnovasyon” başlığıyla dikkat çekici bir panele imza attılar. Endüstri 4.0’la birlikte iş gücünde bir değişim ve dönüşüm söz konusu olduğundan yola çıkılarak geleceğe ilişkin insan kaynağı konusunda gençlerin özellikle Z kuşağının eğitiminde ne gibi yeniliklerin yapılabileceği tartışıldı. Şirketlerin sürdürülebilirliğinin insan kaynağının geleceğe yönelik düşünebilmesiyle mümkün olacağının vurgulandığı panelde ayrıca her insanda bulunan tam potansiyele ulaşabilmek için eğitimi kalkındırmanın önemine değinildi.

Alp; “Yeni meslekler insanın yeteneklerine göre tasarlanacak”
Bir şirkette en önemli konunun şirket ile insanın ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilmek olduğunu aktaran QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, “Non Artificial = Human” isimli konuşmasını şöyle sürdürdü: “En değerli kaynak insandır. Teknoloji insanların yerini almaya başladı ve insanlık kendini bu değişime adapte etmeye çalışıyor. Eğitim sisteminin değişmesi de bu adaptasyon sürecinde önemli bir etken. 30 sene sonra şu anki mesleklerin %60’ı olmayacak, 30 sene önce şu anki mesleklerin çoğunun olmadığı gibi. Fakat bu durum insanın yerini makinaların alacağını söylemiyor, aksine yeni mesleklerin insanın yeteneklerine göre tasarlanacağı anlamına geliyor. Teknolojide amaç insanlığın işini kolaylaştırma iken insanlara yönelik iyi bir adaptasyon politikasının belirlenmemesinden ötürü şu an geleceğin daha kötü olabileceği söyleniyor. Firmaların çoğu hala ürünlerini insanlara satmak zorunda, insanlık teknolojik gelişimlerden şu anki hallerinden daha iyi koşullarda çıkmaz ise hep birlikte kaybederiz. O yüzden dijital olanı ve insanı sağlıklı bir şekilde birleştirmek için çalışmalar yapmalı.”

Keşişoğlu; “İnsanların yapay zekaya karşı iş seçimi yapabileceği dört alan kalacak”
Katılımcıların farklı disiplinlerden gelen deneyimleri dinleyip öğrenme fırsatı bulduğu zirvede Facebook Orta Asya, Türkiye ve Afrika Bölge Direktörü Ari Keşişoğlu “Bu Sadece Bir Başlangıç” başlıklı konuşmasında Facebook’un son üç yılda bir milyardan iki milyar kullanıcıya ulaştığını belirterek, “On yıl önce dünyadaki en büyük beş şirket petrol şirketiyken şu anda hepsi teknoloji şirketi olmuştur. 2018’de okula giden çocukların %65’i gelecekte, insanların şu anda bilmediği işlerde çalışacaktır. 2015’ten itibaren en çok önem kazanan alanlar mobil, veri ve bunu işleyebilme gücüdür. Şu anda teknolojinin geldiği yerde yapay zekanın insanın yerine geçmesi konusuna otuz yıla kadar dünya çok uzaktır çünkü henüz düşünme yetenekleri yoktur. Ancak insan ilişkileri her zaman kalıcı olacaktır, bilgisayarların önümüzdeki on yılda analitik yeteneklere, sanat ve yaratıcılık yeteneklerine sahip olacakları düşünülmemektedir. İnsanlar dört alandan birinde iş seçimi yapmalıdır: tamamen yaratıcılık, tüm bu sistemleri dizayn etme, analiz yapma veya insan ilişkileri çünkü son otuz yılda bilgisayarlar bunu yapamayacaktır” dedi.

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.