Ben Ayşegül Sarı. AVL Türkiye’de yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Motor geliştirme sürecinde görev alan kalibrasyon mühendisi arkadaşların kullandıkları yazılım türlerinin geliştirilmesinden sorumluyum. Onlar genellikle araç üzerinde motor geliştirme testleri yapıyorlar ve bu testleri yaparken kullandıkları bazı programlar var, ben onların geliştirilmesinden sorumluyum. Global müşterilerle çalışıyoruz, benim ekip arkadaşlarım Avusturya’da. Genelde Skype üzerinden toplantılar yapıyoruz. Ekip toplantıları yapıyoruz ama ikili pair’ler halinde çalışıyoruz; yani özetlersek benim bütün günüm masa başında kod yazarak geçiyor.
Bir çok insana kod yazmak sıkıcı gibi görünse de ben genelde kod yazmayı bulmaca çözmeye benzetiyorum, ve o yüzden inanılmaz keyif alıyorum. Bulmaca çözmek derken: karşımızda belli bir problem oluyor, bir şekilde o problemle saatlerce belki uğraşmak zorunda kalıyoruz ama farklı şeyler düşünmeye çalışmak durumunda kalmak, yeni çözümler üretmek, bence bunlar çok eğlenceli.
En zor tarafı sanırım sürekli değişen teknolojilere ayak uydurmak zorunda kalmak. Yani hani bunu öğrendim, ben bundan sonraki beş sene boyunca bu işi yapacağım gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil; sürekli teknoloji değişiyor, yeni şeyler öğrenmemiz gerekiyor. Sanırım yazılım mühendisliğinin en zor kısmı bu.
Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği mezunuyum.
Bence insan istedikten sonra her şeyi yapabilir, ama farklı eğitim almış bir insanın yazılımcı olarak çalışabilmesi için bence uzun bir çalışma süresi gerekir. Ama yeteri kadar emek harcarsa, sabırlı olursa ve analitik düşünme yeteneği olduğunu düşünüyorsa, yaratıcı bir insan olduğunu düşünüyorsa bence rahatlıkla bir yazılımcı olabilecektir.
Bir hedefe ulaşmaya çalışırken karşıma çıkan negatif olaylar ya da insanlar karşısında kesinlikle hevesini kaybetme; yaptığın, istediğin şeyden vazgeçme olurdu. İkinci tavsiyem istedikten sonra başaramayacağın herhangi bir şey yok bunu unutma olurdu. Son olarak da üniversitedeyken, en azından bir dönem, öğrenci değişim programları ile yurtdışında oku olurdu.
Bir spor dalıyla profesyonel olarak ilgilenmek isterdim.
Daha fazla meslek için www.buneis.com