Türkiye’nin En Gözde Şirketleri

“Yaşam size verilmiş boş bir film. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın” der fotoğrafın büyük ustası Ara Güler. Çoğu zaman anlamak için kategorize etmeye ihtiyaç duyulsa da; kendi hayatını kurma çabası, jenerasyon fark etmeksizin her gencin mutlaka bir dönem içinde bulunduğu durumu ifade ediyor. Kuşakların adı gibi yaşadığımız çağların adı da değişiyor. Sahip olduğumuz şartlar, araçlar ve imkanlar evrilip dönüşüyor. Hayattaki yerimizi arayışımız ise durmaksızın devam ediyor. Bu arayış hali ve hayat kurma çabamız, yaptığımız işlerden, çalışmayı tercih ettiğimiz şirketlerden beklentilerimizi de şekillendiriyor.

Bugün gelinen noktada, şirketlerin sunduğu maddi olanaklar tek başına yeterli bulunmadığı gibi markalar da artık tek boyutlu değil. Madalyonun bir de “işveren markası” yüzü var. Marka yönetimi uzmanı Simon Barrow’un yaratıcısı olduğu bu kavram, ilk kez bir makalede kullanıldığı 1996 yılından bu yana şirketlerin, dolayısıyla da çalışanların hayatında çok şey değiştirdi. İnsan kaynakları alanında mihenk taşı sayılan kavram, kurum kültürü ve şirket itibarının her zamankinden daha fazla ön plana çıktığı, şirketlerden sosyal anlamda daha fazla katkı beklendiği, yetenek yönetiminin yaratıcı projelerle desteklendiği, çok yönlü ve çeşitliliğe dayalı bir dönemin kapılarını açtı.

Gözde şirketlerin en güçlü kası: İşveren markası

Her yıl kariyerinin başındaki binlerce genç, bu yeni dönemin sunduğu imkanları göz önünde bulundurarak gelecekleri için doğru adres olduğuna inandıkları şirketlerde iş hayatına adım atıyor. Rekabetin yalnızca işgücü piyasasında değil, iş verenler arasında da yaşandığını göz önünde bulundurduğumuzda, akıllara merak uyandıran sorular geliyor: En gözde şirketler hangileri? Gençler neden onları tercih ediyor? Rakiplerinden farklı olarak hangi imkanları sunuyorlar?

Türkiye’de 13. kez gerçekleştirilen “En Gözde Şirketler” araştırması, bu soruları masaya yatırdı ve cevapları bizzat ilk ağızdan aldı. Türkiye’yi “işveren markası” kavramıyla 2007 yılında tanıştıran alanının öncüsü Realta Danışmanlık tarafından geliştirilen ve 3İK Marka İletişimi Ajansı ile ortak yürütülen araştırma, her yıl olduğu gibi bu yıl da şirketlerin kurum kültüründen kişisel gelişime yaptıkları yatırıma kadar birçok alanda değerlendiren sorularla, üniversite öğrencilerinin en çok çalışmak istedikleri şirketleri ve sebeplerini belirledi. Araştırmanın zirvesindeki şirketlerin yöneticilerine, gençlerin ilgisini, sundukları fırsatları ve tavsiyelerini sorduk.

 

ŞİRKETLERE SORDUK:

  • Yeni mezunları en çok cezbeden özelliğiniz nedir?
  • Öğrenci ve yeni mezun programlarınız var mı?
  • İş hayatına daha iyi hazırlanmaları için üniversite öğrencilerine sizin şahsi tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Tolga Görgülü – Oyak Renault İnsan Kaynakları Direktörü

  • Farklı sorumluluk seviyelerinde bulunan çalışanlarımızın yüzde 69’u Y ve Z jenerasyonuna dahil. Organizasyonun bu denli genç olmasının nedeni işe alım stratejimiz. Ayrıca geniş gelişim fırsatlarımız sayesinde yöneticilerimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Çalışanlarımız, yüksek teknolojiye sahip ürünler, üretim ve iş süreçleri üzerinde çalışma fırsatı elde ederek, bu hızlı değişim içerisinde her zaman güncel kalma fırsatı yakalıyorlar. Dünya’nın en büyük otomotiv organizasyonu olan Renault – Nissan – Mitsubishi ittifakı çatısı altında global yönetim anlayışına sahip bir kurum kültürünü deneyimlerken, küresel ölçekte kariyer fırsatlarını yakalayabiliyorlar.
  • ORVILLE Genç yetenek programlarımız ile üniversite öğrencilerine yönelik eğlence, yaratıcılık, teknoloji ve takım çalışması ile dolu birçok deneyim fırsatı sunuyoruz. ORVILLE Summer yaz stajı programımızla öğrenciler zorunlu yaz stajlarını Oyak Renault’da tamamlayabiliyorlar. ORVILLE 4 Seasons programımızla ise, lisans veya yüksek lisans/doktora öğrencileri öğrenim hayatlarını sürdürürken yarı zamanlı olarak Oyak Renault’yu deneyimleyebiliyorlar. Bunlara ek olarak öğrenciler yılın farklı dönemlerinde gerçekleşen Womenspire, Learning Hub, ORVILLE Campus gibi programlara da dahil olabiliyor.
  • İçinde bulunduğumuz hızlı değişim ve dönüşüm ortamında, başarının anahtarı davranışsal yetkinlikler. Öğrenme çevikliği ve yılmazlık yetkinliğine sahip olanlar daha başarılı oluyorlar. Değişen durumlara çeviklikle uyum sağlayıp, hızlı ilerliyor ve hızlı karar alıyorlar.

 

Seda Tanem TAMUR OĞRALI – Pfizer Eastern Europe Training Lead

  • Lider yetiştirmeye odaklı bir şirket olarak çalışanlarımıza bireysel gelişim, yüksek performans ve başarı için her türlü olanağı yaratmayı hedefliyoruz. Pfizer Türkiye’de işe alınan biri, sadece işe gireceği pozisyon için değil geleceğin yöneticisi olacak bir Pfizer’li olarak değerlendirilir. Pfizer Türkiye, sadece Türkiye’de değil, dünyada da “bir lider okulu” olarak ün yapmıştır. Bugüne kadar 70’ten fazla yöneticimiz farklı ülkelerde görev aldı. Halen 50’nin üzerinde üst düzey Türk yönetici, uluslararası rollerde görevlerini başarıyla sürdürmektedir.
  • PT Universe programı ile hem öğrencilere hem de şirkete daha çok katma değer yaratması amacıyla Pfizer’de kısa dönemli staj yerine part-time çalışma şeklini önceliklendiriyoruz. En az 6 ay boyunca haftada 2,5 gününü ayırabilen üniversite öğrencileri için tüm departmanlarımızda part time çalışma imkanı sunmaktayız. Medical Universe; Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi öğrencilerine ve mezunlarına yönelik Medikal departmanımızdaki kariyer programımızdır. MT Universe ise; yeni mezunları bünyemize kattığımız ve geleceğin liderleri olarak yetiştirdiğimiz kariyer programımızdır.
  • İş, hayatımızın anlamlı bir bölümünü kapsadığı için en doğru işte olmak büyük önem taşır. Bu doğrultuda, öğrencilik yıllarında farklı çalışma deneyimleri kazanarak hem kendilerini daha yakından tanımalarını hem de en mutlu hissettikleri ve potansiyellerini açığa çıkarabildikleri çalışma modellerini, kurum kültürlerini belirlemelerini tavsiye ederim.

 

Şengül Arslan – Şişecam İnsan Kaynakları Başkanı

  • Şişecam olarak gençlere büyük resmi gösterebilmek ve yaptıkları işin bu resimde nerede durduğunu, nereyi nasıl etkilediğini doğru şekilde aktarabilmek fark yarattığımız noktalardan biri. Kampüs etkinliklerimizde bir araya geldiğimiz öğrencilerle üretim hakkında konuştuk, deneyimlerimizi aktardık. Teknik gezilerle bir mühendisin bir gününü yerinde, fabrikalarımızda deneyimlemelerini sağladık. Şu an yeni mezun mühendis alımlarımızın tamamına yakınını başarılı stajyerlerimizden karşıladığımızı söyleyebilirim.
  • “Global Genç Yetenek Programı Together” adlı uzun dönem proje stajı programını hayata geçirdik. Program kapsamında lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri 11 aya varan sürelerde Genel Müdürlük birimleri, Ar-Ge merkezi ve fabrikalarımızda part-time görev alabilmektedir. Stajlarının sonunda projeleriyle ilgili üst yönetime sunum yapma imkanı bulan stajyerlerimiz, Şişecam Akademi’de eğitim alabilmektedir.

Program kapsamında ilk kez 2019’da Türkiye’den başarılı stajyerlerimiz, yaz stajlarına yurtdışındaki fabrikalarımızda devam etme fırsatı buldular. Türkiye’de de ilk kez gerçekleştirilen bu proje ile stajyerlerimiz Almanya, Romanya, Slovakya ve Bosna-Hersek’de 1,5 ay geçirmiş; program sonunda başarılı olanlar kadromuza kazandırılmıştır.

First Step Programı ise, lisans 3 ve 4. sınıftaki öğrencilere yönelik hayata geçirdiğimiz bir diğer staj programıdır. Her yıl yaklaşık 250 üniversite öğrencisi, yaz stajlarını Genel Müdürlük birimleri, Fabrikalarımız ve ARGE merkezimizde gerçekleştirmektedirler. Ayrıca bu yıl 6 üniversitede, 19 projede genç arkadaşlarımızla birlikte çalışmayı sürdürüyoruz.

  • Pandeminin etkisiyle çalışanlarda aranan yetkinlik setinde iletişim, işbirliği, analitik ve kavramsal düşünme ve etki yaratmaya ek olarak; teknoloji okuryazarlığı, çeviklik ve adaptasyon kabiliyeti önemini daha da artıran yetkinlikler olarak öne çıktı. Esneklik ve farklı ekiplerle uyum içerisinde çalışabilme kabiliyeti de aranan önemli yetkinlikler arasında yer alırken; yaratıcılık, özgünlük, duygusal zeka ve girişkenlik de öne çıkan işe alım kriterlerimiz içinde yer alıyor.

 

Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural  

  • Türkiye’nin en büyük kurumsal akademilerinden biri olan “Türk Telekom Akademi” ile çalışanlarımızın kişisel, mesleki ve teknik alanda gelişimlerini destekliyor, onları geleceğe hazırlıyoruz. 2020’de Türk Telekom Gelişim Üssü projesini hayata geçirdik. Bu marka altında, eğitim, mentorlük, gençler arasındaki rekabeti ve yaratıcılığı teşvik eden ödüllü yarışmalar ve inovatif gelişim projeleri kurguluyoruz. Türkiye’nin ilk çevrimiçi “Siber Güvenlik Kampı”, siber güvenlik temalı “Fikir Maratonu”, gençlerin yeni normalde işin geleceğini tasarladıkları bir yarışma kurgusu olan “İşin Geleceği Hackathonu” gibi öncü projelerimiz için öğrenci ve yeni mezun binlerce gençten başvuru aldık. Bu projelerde gençlerimize kapsamlı bir eğitim programı, uzman profesyonellerden mentorluk desteği sunduk.

Orkestra Entegre Yetenek Yönetimi sürecimizde, çalışanlarımızın geleceğe dair potansiyellerini değerlendiriyor, gelişim alanlarını sürekli eğitimlerle destekliyoruz. Çalışanlarımızın yenilikçi fikirlerine kulak verdiğimiz “Mucit” fikir sistemimizle katma değer yaratan farklı fikirleri ödüllendiriyoruz.

Pandemi döneminde gençlerimizin en büyük beklentilerinden biri de “çalışana verilen değer”. Bu kapsamda Türk Telekom Polikliniklerimizde çalışanlarımıza ve birinci derece yakınlarına ücretsiz sağlık hizmeti sunuyoruz. Tamamlayıcı sağlık hizmetleri sunan Türk Telekom Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Özel Sağlık Sigortasından faydalanma opsiyonları da tanıyoruz. Özellikle salgının ilerleyen dönemlerinde, güvenli sağlık hizmeti ihtiyacının daha da arttığını fark ederek çalışanlarımıza “Çevrimiçi Muayene” hizmetleri de sunmaya başladık.

  • Genç Yetenek İşe Alım ve Staj Programımız Türk Telekom START çatısı altında START Yeni İşim ve START Stajım modüllerimiz bulunuyor. Yeni mezun ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olan ‘START Yeni İşim’ modülünde, başvuru adımlarını başarıyla tamamlayan adaylar, Türk Telekom’un teknoloji, satış, finans, insan kaynakları, pazarlama, müşteri hizmetleri, strateji planlama ve dijital birimlerinde işe başlama fırsatı buluyorlar. Aynı zamanda 18 ay süren kapsamlı bir eğitim gelişim programı olan “START Gelişim Programı”na katılmaya hak kazanıyorlar. Program boyunca kişisel ve mesleki gelişimlerini destekleyen eğitimler alırken; aynı zamanda üst yöneticilerimizle vizyon oturumlarında buluşma fırsatı buluyorlar. Program tamamlandıktan sonra da START’larımızı Gelişim Danışmanlığı ve rotasyon uygulamaları ile desteklemeyi sürdürüyoruz.

Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencileri içerisinden ‘START Stajım’ modülü başvuru sürecini başarıyla tamamlayarak programa kabul edilen öğrenciler, 6 hafta boyunca, alanında uzman profesyoneller tarafından sunulan kapsamlı eğitim ve staj programı ile telekomünikasyon sektörünü yakından tanıma fırsatı elde ediyorlar. START Stajım Gelişim Programıyla birlikte, yeni nesil çalışma süreçlerinden Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) yaklaşımını kapsamlı şekilde öğrenerek, bu yaklaşımla proje fikri geliştirme, tasarlama ve stajları boyunca hazırladıkları projeleri jüriye sunma imkânı buluyorlar. 6 haftalık staj programını başarıyla tamamlayan gençler; stajlarına uzun dönem devam etme şansına da sahip oluyorlar.

Pandeminin başlamasıyla birlikte tüm süreçlerimizi çevrimiçi ortama taşıdık. Ayrıca 2021 başvurularında, Türk Telekom START’ta farklı bir uygulamaya giderek, gençlere sunduğumuz gelişim fırsatlarını başvuru sürecine kadar taşıdık. Bu yıl; tüm adımları tamamlayan ve ‘START Proje Kampı’na katılım gösteren tüm adaylar ‘Kamp Başarı Sertifikası’ almaya hak kazandı. Böylelikle başvuru sürecinin sonunda Türk Telekom ailesine katılamayan gençlerimizin kariyer yolculukları için de bir katma değer oluşturduğumuzu düşünüyoruz.

  • Küresel kültüre aşinalık, yabancı dil kullanımı, öz disiplin gibi konuları mutlaka öğrenmeleri gerekiyor. Yaptığı iş ne olursa olsun, dijital düşünme becerileri ve teknolojiyi kullanma yetkinlikleri fazla olan herkes bir adım önde olacak. Ayrıca hata yapmaktan ve başarısızlığa uğramaktan korkmasınlar. Hatalarımızdan bir şeyler öğrenmek, hayatımız boyunca karşımıza çıkan en büyük gelişim fırsatlarıdır.

 

Nisa Kılıç – Unilever HR Senior Manager – Employee Experience & Operations & Talent Acquisition & Employer Brand

  • Yeni mezun adaylarımız artık Z kuşağı ve bu noktada, onların beklentilerini dinlemek ve değişen kariyer ihtiyaçlarını fark etmek gerekiyor. Unilever olarak yeni mezunların kariyerlerinin ilk adımlarında sadece işveren rolüyle değil, onların gelişiminden de sorumlu olan bir kariyer sponsoru rolüyle işveren markamızı yönetiyoruz. Duruşumuzu destekleyen tüm bu çalışmalarımız, Unilever’de kariyeri yeni mezunların gözünde cezbedici kılıyor.
  • Artık yeteneğin, deneyimin, hayat amacının ve becerinin, yetenek yönetiminde üst sıralarda olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda öğrencilerin ve yeni mezunların kendilerini geleceğe hazırlamalarını ve gelişmelerini sağlayan üç programımız var. Bunlar sırasıyla; 3 aylık proje bazlı yaz staj programımız olan Unilever Liderlik Staj Programı (ULIP), okurken eş zamanlı olarak çalışma imkanı sağlayan uzun dönem staj programımız GenNext, yeni mezunlar ve kariyerlerinin başında olan yetenekler için tasarladığımız dolu dolu gelişim fırsatlarından oluşan programımız Unilever Geleceğin Liderleri (UFLP).
  • Parçası olduğunuz işi sorgulamaktan korkmayın ve merakla ile yaklaşan bir bakış açısına sahip olun, veriyi kullanın. Onlar size hem işinizi hem kendinizi geliştirmek adına en doğru yolu gösteriyor olacak. Empati becerinizi günbegün geliştirin ve en önemlisi ne yaparsanız yapın tutkunuzu ve hayat amacınızı yaşatarak yapın.

 

Hakan Alp – Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı

  • Ocak 2020’den beri etkinliklerde 20 bin.000, staj ve yetenek programlarımızda 960 öğrenci ve yeni mezuna ulaşmamız ve buna hiç ara vermeden devam etmemiz bu yüzden bizim için çok değerli. Gençlerin teknolojik bir dünyada doğduklarının farkında olarak onlara bu koşullara uygun ortamlar sağlamak gerekiyor. Örneğin öğrenmenin birçok çeşidi var. Herkesin öğrenme tarzına göre en verimli öğrenme yöntemi farklılık gösterebiliyor. Biz de E-Akademi, Gelişim Kataloğu, Dijital Kütüphanem, BizTube ve BizCast gibi platformlarımızda kendi öğrenme şekillerine göre en iyi gelişim deneyimini yaşamalarını sağlıyoruz.
  • Programları kurgularken 4 şeye odaklanıyoruz. Çekmek istediğimiz yeteneklerin beklenti ve ihtiyaçları neler? Bizim ihtiyaçlarımız neler? Programın ve ilgili birimlerin dinamikleri neyi gerektiriyor? Bizim ihtiyaçlarımız ve gençlerin beklentileri nasıl örtüşebilir?

Pandemi döneminde gençlerin beklentilerini karşılayabilmek bizim için çok önemliydi. Bu süreçte hiçbir staj ve işe alım programımızı durdurmadık. Programlarımızı online ortama taşımak bu dönemin bir gerekliliği olsa da, tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle içerikleri de güncelleştirilerek geliştirdik. Online Digipro Yaz Stajı, Digipro Gelişim Programı, Yapı Kredi Genç Gelişim Programı, Digitalent programlarını devam ettirirken Kampüsle ve Kampüs.exe gibi yeni programlarımızı da hayata geçirdik.

MT, ST, Müfettiş Yardımcısı programlarımızı devam ettirdik. Bunlara Credits Trainee, Genel Müdürlük Operasyon Yönetici Adayları, Denetçi Yardımcısı ve Yapı Kredi Teknoloji’ye teknoloji sektöründe bir ilk olarak 2,5 aylık MT eğitimini de içeren MT alımını da ekleyerek bu dönemde hayata geçirdik.

  • Geleceğe dair umutlu olmaları gerektiğini söyleyebilirim. Sevdiğiniz işi bulmaya çalışmakla zaman geçirmek yerine yaptığınız işte sevecek yanlar bulun. Böylece kendinizi gerçek anlamda anlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Kendinize güvenin çünkü ancak bu sayede hata yaptıktan sonra ayağa kalkar ve yolunuza devam edebilirsiniz. Hep deneyin, hep çalışın ve hayal kurun.

 

Bahattin Aydın – Yıldız Holding, Chief People & Business Support Officer

  • Onlara iş hayatını gerçek anlamda global bir şirkette deneyimlemeleri için birçok fırsat tanımamız. Her sene gençler için ne sağlayabiliriz, nasıl en maksimum ölçüde faydalı olabiliriz diye düşünerek tüm sürecimizi tekrar gözden geçiriyoruz. Şirketimizde her sene sadece yeni mezun istihdamı için birçok pozisyon açıyoruz. Görüyoruz ki, gençlere güvendiğimizde ve gerçekten sorumluluk verdiğimizde, her seferinde bize neler başarabildiklerini kanıtlıyorlar. Bu sebeple gençler için staj programlarımızla unutulmaz bir öğrenme deneyimi ve yeni mezun işe alımlarımızla da de hayallerindeki kariyer için güçlü bir ilk adım imkanı vererek cazip bir şirket haline geliyoruz.
  • JOB@YıldızHolding adlı staj programımız ile aynı zamanda hem genel müdürlük, hem fabrikalar, hem de saha için işe alım yapıyoruz. JOB programı içerisinde farklı online staj imkanlarımız da bulunuyor.Buna ek olarak Bizz@Kampüs ismini verdiğimiz, öğrencilere Ülker markası için yeni ürünler üretme ve fikirlerini profesyonel anlamda sunma imkanı tanıyan bir yarışma programımız var. Ekip olarak katılım sağlanabilen bu program; cazip ödülleri, kazananlara sunduğu staj ve üst yönetimimiz ile tanışma imkanı ile her sene gençlerin ilgisini çekiyor.
  • Şu an en önemli ve en vazgeçilmez yetkinlik ‘değişime uyum sağlayabilme’ olarak gösteriliyor. Bu kapsamda sürekli bir değişim ve gelişim döngüsünde olmalarını ve dijitalleşen dünyaya direnç göstermemelerini, yenilikleri kendileri için nasıl avantaja çevirebileceklerini düşünmelerini tavsiye ediyorum.

 

GENÇLER SEÇİMLERİNİ NASIL YAPIYOR?

Hüma Ertuğ – Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf

İlk baktığım noktalardan biri şirketin bana sağlayabileceği gelişim olanakları ve seçeneklerdeki çeşitlilik oluyor. Aynı zamanda insan kaynakları uygulamalarını da mutlaka inceliyorum. (İzinler, etkinlikler, esnek uygulamalar, eğitimler…) Eğer şirketin ilgili departmanında çalışan veya daha önce çalışmış bir tanıdığım varsa mutlaka fikrini almak için iletişime geçiyorum. Tabii ki maaş da önemsediğim noktalardan biri. Pandemi ile oldukça hızlanan dijital dönüşümün yararlı yönleri oldukça fazla. Fakat tamamen online devam eden bir şirkette kariyerimi devam ettirmek isteyeceğimi düşünmüyorum.

İrem Narman – Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret 3. Sınıf

İş ararken uluslararası şirketler önceliğim oldu. Pandemiyle birlikte online çalışmaya kolayca adapte olabilen şirketler önceliğim haline geldi. Çalışanlara daha fazla değer verilmesi gerektiğini ve önceliğin çalışan olması gerektiğini düşünmeye başladım. Değişen dünyaya adapte olabilen ve teknolojiyi çalışma hayatına dahil eden şirketler ilgimi çekiyor.

Kayra Karlıbel – Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf

Bir şirketin hareket ve gelişim imkanını çalışanlara sunabilmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Pandemi süreci ve beraberinde gelen belirsizlik bizleri ve şirketleri farklı etkiledi. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler, bizlerin kariyerini şekillendirecek.

Uğur İrköken – İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf

Şirketin iş ilanı açtığı depatmanın ve pozisyonun benim ilgi alanlarıma ve gelecek planlarıma uygunluğu, o şirkette çalışmam durumunda benim alacağım sorumluluklar ve o işteki projelerde aktif olarak rol alabilmek aradığım noktalardır. Beni geliştirecek iş imkanları ilgimi çekiyor.

 

*Araştırmanın Metodolojisi

  • 128 üniversiteden 71 bin 219 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir.
  • Araştırma 1 Kasım 2020 – 5 Mayıs 2021 arasında online olarak yapılmıştır.
  • Duyurular Türkiye’nin en geniş öğrenci networkünü de yöneten 3İK Marka İletişimi Ajansı aracılığıyla, kariyer merkezleri, öğrenci kulüpleri, sosyal medya ve e-posta aracılığıyla yapılmıştır.
  • Araştırma sorularının iç tutarlılığını gösteren Coranbach Alfa değeri = 0.891 olarak hesaplanmıştır. Bir ölçeğinin bilimsel yeterliliği için asgari sınır = 0.7’dir.

Şirketlerin işveren olarak algısını ölçen araştırmada, çeşitli başlıklar altında 66 soru bulunmakta ve şirket kültüründen öğrencilerin tercih ettikleri iletişim yöntemlerine kadar birçok konu ölçülmektedir. Katılımcıların verdikleri yanıtlar algoritmada puanlanıp sıralama ortaya çıkmaktadır.

Katılımcı şirketler

  • Araştırmada 250 şirket yer almıştır.
  • Araştırmaya dahil edilen şirketler önceki yılların araştırma sonuçlarından elde edilen veriler ve öğrencilerle yapılan odak grubu çalışmaları neticesinde belirlenmiştir.
  • Önceden belirlenmiş listede yer almayan şirketleri öğrenciler “Diğer” kutucuğunu işaretleyerek kendileri eklemişlerdir

 

En Gözde Şirketler
Comments (0)
Add Comment