210 yıllık bir şirket 35000 çalışanını nasıl motive ediyor? Colgate Palmolive Türkiye ve İsrail İnsan Kaynakları Müdürü Şive Yılmaz anlattı.

1998 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklam departmanlarından mezun olduktan sonra 2003 yılında Colgate-Palmolive ile kariyer yolculuğuna başlayan Şive Yılmaz, 3 yıl Pazarlama ve Pazar araştırmaları departmanlarında çalıştıktan sonra İnsan Kaynakları departmanına geçiş yaptı. Son 12 yıldır Türkiye, Türkiye Cumhuriyetleri pazarlarına ek olarak Israil pazarını da deneyimleme şansı oldu. Global ve yerel birçok projede yer aldı ve farklı kültürlerden ve ülkelerden yöneticiler ve ekip arkadaşları ile çalışma fırsatı oldu. HRpicks.com okurları için sorularımızı yanıtladı.

Şirketinizden biraz bahsedebilir misiniz? Nasıl bir büyüklükte, kimleri istihdam ediyor, hangi ülkelerde operasyonları var?

Colgate-Palmolive 1806 yılında William Colgate tarafından kurulmuş küçük bir sabun ve mum işletmesi iken 200 yıl içerisinde dünya çapında milyarlarca insana hizmet veren global bir şirket haline gelmiştir.  35.000 çalışanı ile her gün güvenilir ürünler geliştirerek büyümeye odaklanmıştır.

Bugün 17 milyar doları aşan satışı ile Colgate-Palmolive, dört temel işetmeye sahiptir. Ağız Bakım, Kişisel Bakım, Ev Bakımı ve Evcil Hayvan Besinleri. Ürünlerimiz dünya genelinde 196 ülkede satılmaktadır.

Adaylar ve çalışanlar sizin şirketinizi düşündüklerinde ilk akıllarına gelen nedir?

Colgate-Palmolive Değer Verme, Global Takım Çalışması ve Sürekli Gelişim ilklerine oldukça sahip çıkan ve dünyanın neresinde bir Colgate ofise giderseniz gidin bu değerleri yaşatan bir firmadır. Şirkette yaptığımız son bağlılık anketinde çalışanlarımız arasında öne çıkan özellikler değer verme, iş ortamının keyifli olması ve Colgate-Palmolive’de çalışmaktan gurur duymalarıdır.

Sizce neden bunlar akıllarına geliyor?

İşe alım sırasında Colgate-Palmolive değerlere sahip, şirket kültürüne adapte olabilecek kişileri işe almak bizim birincil önceliğimiz. İlk aşamadan beri özellikle bu konuda çok hassas davranıyoruz ve değerlerimizi hem içerde hem dışarda yaşatmaya devam ediyoruz. İşe alım süreçlerinde adaylar ile sohbet ettiğimiz de aldığımız geri bildirimler bundan farksız değil.

Şirketinize başvuran adayların mülakatta size hangi soruyu/soruları sormasını istersiniz?

Bizler iş görüşmelerinde adaylara birçok soru yöneltiyoruz , aslında iş görüşmesi iki tarafında karar verme sürecini etkileyen bir aşama, o nedenle adayların da akıllarındaki soruları bize sormaları oldukça önemli. Gerçekten onların etik değerlerine uygun olup olmadığını, Colgate’de nasıl bir ortam olduğunu sorgulamaları gerektiğine inanıyorum. Colgate Türkiye’de Liderlik ekibi uzun yıllardır Colgate-Palmolive’de çalışan kişilerden oluşuyor. Genellikle görüşmelerde en sık karşılaştığımız soru “sizi burada uzun yıllardır tutan şey nedir?” sorusu oluyor.

Şirket çalışanlarını motive etmek ve bağlı kılmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Şirket içerisinde her 3 aylık dönem sonunda şirket bilgilendirme toplantıları yapıyoruz, başarılarımızı mutlaka hep bir arada kutluyoruz. Bu illa büyük bir parti şeklinde değil şirket içinde minicik bir kutlama ile bile yapılabiliyor. Ödüllendirme programlarımız var, “You Can Make a Difference”, “Simplicity” gibi.

Onun dışında yöneticilerimizin çalışanlara gerçek birer Lider olmaları bizim için çok kıymetli. Zamanında geri bildirim paylaşımları, mentorluk, koçluk gibi program başlıkları altında hem yöneticilerimizi hem de çalışanlarımızı desteklemeye çalışıyoruz ve çalışanlarımız da onlara yaptığımız yatırımın ve hassasiyetin farkında. Colgate olarak topluma değer veren projelere imza atmaya çalışıyoruz ve sürdürülebilirlik anlamında da projelerimiz ve yatırımlarımız var. “Parlak Gülüşler Parlak Gelecekler” programı ile Colgate dünyası içerisinde ilkokul öğrencilerini okullarında ziyaret ağız sağlığı hakkında bilgilendiriyoruz, onlara ufak oyunlarla ağız sağlığının önemini aşılamaya çalışıyoruz. Yine tüm dünyada “Suyu Koru” projemiz ile suyun önemi konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Geri dönüşüm alanında da birçok farklı yatırımımız var. Bunlar belli başlı sürdürülebilirlik projelerimizden sadece birkaçı.

Colgate Palmolive son yıllarda yeni mezunların en gözde şirketlerinden biri ve sıralamada yükseliyor. Bu başarıların arkasındaki ekip ve çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Bu işin arkasında büyük bir emek ve ekip çalışması var. Şirket içesinde çalışanlarımız bizim elçilerimiz. Bir çok projede bizlerle birlikte okullara geliyorlar, konuşmalara katılıyorlar. Üst Yönetim kadromuz üniversitelerde sunumlar yapıyorlar ve kendi global kariyer hikayelerini anlatıyorlar. Colgate-Palmolive samimi bir firma ve çalışanları da oldukça cana yakın. Öğrenciler bu samimiyeti hissediyorlar, aynı zamanda 2014 yılından beri işe aldığımız Geleceğin Yöneticisi arkadaşlarımızın çoğu hala bizlerle çalışmakta. İçlerinden bazıları yurtdışı ya da şehir dışı görevlere atandılar. Biz aslında üniversitelerde, sosyal medyada ya öğrenci buluşmalarında ne anlatıyorsak onları şirket içine yansıtıyor ve gerçekleştiriyoruz.

Yeni mezunların Colgate Palmolive’de en çekici buldukları şeyler nelerdir?

Yeni mezun arkadaşlarımızı Commercial Management Trainee pozisyonu ile şirket bünyemize dahil ediyoruz ve yıl içerisinde farklı depatmanlarda rotasyon yapmalarını sağlıyoruz. Bunun yanısıra güçlü bir eğitim planı, ortanyaston ve şirket içi projelerde de liderlik etmelerini sağlıyoruz. Aylık toplantılara katılıyorlar, başlangıç pozisyonu olmasına rağmen kendi işlerinin yöneticileri olarak çalışıyorlar. Herkes oldukça şeffaf çalışıyor ve olabildiğince sorumluluk alıyorlar ve ilk yıldan kendilerini birçok alanda geliştirme şansını elde ediyorlar.

Sizce tüm dünyada İnsan Kaynakları departmanını yakın gelecekte en zorlayacak şey/şeyler ne olacaktır?

Sistemler ve süreçler teknolojiye ayak uydurmak durumunda kalıyor ve sürekli gelişiyor. Bu gelişim aynı zamanda güçlü bir değişim planı gerekliliği yaratıyor. Tüm organizasyonu sürekli güncel tutmak ve yeni sistemleri öğretmek ve gerekli adaptasyonu sağlamak zaman alabiliyor. Bir de yeni jenerasyon kariyerlerinde hızlı ilerlemek istiyor, sürekli farlı projelere dahil olmak ve yöneticilerin onlara tam anlamı ile liderlik etmesini bekliyor,  şirket içi yapılandırmaları bu beklentiler doğrultusunda hazırlamak ve doğru planlama yapmak öncelikli konularımız arasında.

 

Colgate PalmoliveŞive Yılmaz
Comments (0)
Add Comment