2017’de maaşlar yüzde 9 zamlanacak

Dünyanın önde gelen yönetim ve insan kaynakları danışmanlığı şirketi Korn Ferry Hay Group’un bu yıl Ağustos – Eylül ayları arasında, 1572 şirketten insan kaynakları yöneticileri ile birebir görüşmelerle topladığı güncel veriler baz alınarak gerçekleştirdiği araştırma, 2017 yılında yapılacak ücret artış oranını ortaya koydu. Türkiye’deki özel sektörün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan yüz binlerce çalışanın verilerine dayanan araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılında Türkiye genelinde ortalama ücret artışı, geçtiğimiz yılki gibi ortalama yüzde 9 olacak.

Türkiye’deki şirketlerin ücret artışlarını belirlerken dikkat ettikleri en önemli parametreler ise; artan yetenek savaşı, asgari ücret artışı ve enflasyon oranı beklentisi olarak öne çıkıyor.

Yerli şirketler yatırımı koruyacak ve yabancı şirketlerle aynı oranda ücret artışı uygulayacak

İş gücü yatırımında son birkaç yıldır ön plana çıkan ve yabancı şirketlerden daha yüksek ücret artışı gerçekleştiren yerli şirketler, 2016 yılında yaptıkları yatırımı gelecek yıl da korumaya devam edecekler. Ayrıca yabancı şirketlerle aynı oranda ücret artışı uygulayacaklar. Bu oranın da Türkiye genelindeki gibi yüzde 9 olması bekleniyor. Araştırmadaki 52 sektörün verilerinin yer aldığı ve endüstriyel sektörlerin başı çektiği listede, Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdinglerin de, Türkiye genel ücret artışı ile paralel olarak yüzde 9’luk bir bütçe belirlediği gözlendi.

Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım yaptığı değerlendirmede, özel sektörün 2017 için planlarının Türkiye’nin geleceğine güvenlerini ortaya koyduğunu vurguladı. Yıldırım, “Geçtiğimiz yılki gibi yüzde 9 oranında gerçekleşecek ücret artışları, özel sektörün önünü görebildiğini ve gelecek planlarını büyüme üzerine kurguladığını gösteriyor. Yetenekli çalışanlar elde etmek ve elde tutmak için yaptıkları planlar, yan haklar gibi uygulamalar da bunun bir diğer göstergesi” dedi.

En yüksek ücret artışını çağrı merkezleri yapacak

2016 Korn Ferry Hay Group Ücret Araştırması sonuçları, en yüksek maaş zammının yüzde 12,2’lik oranla Çağrı Merkezleri sektöründe olacağını gösterdi. En düşük zammı yapacak sektör ise yüzde 7,8 ile Yatırım ve Finansal Kiralama sektörü oldu.

Maaş artışlarındaki en büyük payı asgari ücretlilere yapılacak zam oluşturuyor

Asgari ücretli çalışanlara ayrılacak Araştırma sonuçları – geçtiğimiz yıldan farklı olarak- asgari ücret artışının Türkiye ücret piyasalarında önemli bir etkisi olduğunu da ortaya koydu. Çağrı Merkezleri gibi asgari ücretle çalışanların yoğun olduğu sektörlerin en çok ücret artışı olan sektörler olması da bunun en önemli göstergesi.

Ersin Yıldırım : “Korn Ferry Hay Group Türkiye’nin araştırma sonuçlarına göre, asgari ücretin etkisinin önemli ölçüde hissedildiği çalışan gruplarına sahip Çağrı Merkezleri ile Otomotiv Yan Sanayii, Dayanıklı Tüketim Malları, Yapı malzemeleri, Lojistik gibi sektörlerin ücret artış oranları diğer sektörlerin üzerinde gerçekleşecek. Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz ve asgari ücret artışının sektörler üzerinde etkilerini araştırdığımız rapora paralel olarak ücret artışlarında önemli payın asgari ücret ve asgari ücretin hemen üzerinde yer alan çalışan gruplarına harcanacağını gözlemledik” dedi.

Şirketler yetenekli çalışanı elde etmek ve tutmak için ücret artışı yapıyor.

Asgari ücretin baz maaş üzerindeki etkisinin ve yetenek savaşının yüksek seviyede hissedildiği bir senenin ardından, şirketlerin İnsan Kaynakları departmanlarının Korn Ferry Hay Group 2016 yılı ücret araştırmasına verdiği yanıtlar yetenekli çalışanların elde edilmesi ve elde tutulması yönünde de planlamalar yaptığını ortaya koydu.

Teknolojik yakınsama ve Endüstri 4.0 gibi mega trendlerin etkisiyle daha yetenekli çalışanları şirkete çekmek ve elde tutmak konuları tüm sektörler için de çok önemli gündem olmaya devam ediyor. Şirketlerin ücret artışı yapma nedenleri arasında yetenekli çalışanı elde etmek veya devamlılığını sağlamak da önemli bir etken olarak yer alıyor.

Korn Ferry Hay Group 2016 yılı ücret araştırmasına göre, şirketler önümüzdeki dönemde bir yandan “Performans Yönetimi” ve “Ücret ve Yan Haklar” konularına eğilecekken, diğer yandan da “Liderlik Gelişimi” ve “Çalışan Bağlılığı”ndaki çalışmalarını arttıracaklarını belirtiyorlar.

Korn Ferry Hay Groupmaaş artışı
Comments (0)
Add Comment