Perakendede engelliler için farklı değil farkında yaklaşım

426

İşe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, engelliler haftası çerçevesinde Engelli Dostu Perakende konulu bir iş kahvaltısı düzenledi. iş dünyasında engellilere dikkat çekerek farkındalığı arttırmayı amaçlayan bu etkinlikte sektör lideri markaların İK yöneticileri bir arada geldi.  PageGroup Direktörlerinden Sertaç Yiğit, Michael Page Perakende Müdürü Ezgi Güneser ve Engelli İşe Alımları Danışmanı Hale Yıldız ev sahipliğinde, perakende sektöründe müşteri ve çalışan profilindeki engelliler konuşuldu.
Sertaç Yiğit, Michael Page bünyesindeki Engelli İşe Alım Birimi sayesinde engelli adaylarla firmaları buluşturularak doğru ve yerinde işe yerleştirmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek; “artık firmalar bünyelerindeki engelli kadrosunu doldurmak yerine engelli çalışanları yetenekleri ve eğitimleri doğrultusunda iş hayatına kazandırdığı oranda engellilere özgürlük sağlıyor.” dedi.
Toplantıda engelli dostu perakendecilikte, yalnızca evin içinde değil sokakta, hayatın içinde, ofiste, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde engellilerin özgürleşmesinin önemine dikkat çekildi.

 

Toplantıya, Zorlu Gayrimenkul, Mavi, Defacto, E-Bebek, Tchibo, Decathlon, Eroğlu Holding, Nissan, Carrefour, Multi, Klepierre, Coquet, Atasun, HD İskender, Telpa ve Ayaydın Miroglio firmalarından İK yöneticileri katılarak, deneyimlerini anlattı. Etkinlikte Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tuncer de bir engelli olarak iş ve sosyal hayatta yaşadığı zorlukları ve tecrübelerini paylaştı.
Engelli dostu uygulamalar engelli tüketicileri daha fazla alışveriş yapmaya teşvik ediyor

 

Employer Brand Academy Türkçe Sertifika Programı

Toplantıda İK yöneticileri engellilerin iş hayatında daha aktif görev almaları konusunda hemfikirdi. Görüşmeler sırasında gündeme gelen konular şöyleydi; Perakende sektöründeki firmalar, yalnızca istihdam alanında değil müşteri olarak da engellilere ulaşabilmenin yollarını arıyor. Seksen milyon nüfuslu ülkemizde yaklaşık dokuz milyon engelli yaşıyor. İşe alımlarda 5-6 yıllık deneyimli bir çalışana daha düşük donanımda bir iş önerilmezken, engellilere genellikle şirketler eğitimlerinin ve yeteneklerinin çok altında işleri rahatlıkla teklif edebiliyor. Ancak her geçen gün işverenler açısından bu alanda farkındalık artarak, eğitimli engellilerin kalifiye işlere girme oranları yükseliyor.
Engelli istihdamında İK yönünde karşılaşılan zorluklar toplantının bir diğer önemli noktasını oluşturdu. Bazı durumlarda engelli adaylar dezavantajlı görünmek endişesiyle işe başvuru yaparken kendilerini engelli kategorisinde göstermek istemiyor ve normal çalışan gibi başvuru yapıyorlar. Bu durumda gizli bir engelli çalışan grubunu ortaya çıkıyor.

 

Etkinlikte dikkat çeken konu başlıklarından bir diğeri de tüketici olarak engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için yapılması gerekenler oldu. İK yöneticileri, sosyal sorumluluğun ötesinde engellilere diğer normal tüketiciler gibi erişilebilirlik sağlamak gerektiği fikrinde birleştiler. Engelliliğin, satış kategorilerinde yer alan kadın, erkek, çocuk, bebek gibi bir tüketici grubu olarak görülmesi gerektiği vurgulandı. Bu doğrultuda, herkes için erişimi ve iletişimi kolay alışveriş merkezlerinin ve mağaza tasarımlarının önemi paylaşıldı. Engellilere uygun mağazalarda engelli kabinleri, görme engelli yürüme yolları gibi engelli dostu uygulamaların bu gruptaki tüketicileri daha fazla alışveriş yapmaya teşvik ettiğine dikkat çekildi.

Yanıtlayın / Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.